Opinie - Natuurpunt ontstemd over lancering jachtapp Wilder

MECHELEN - 11 september 2020 - Jagersvereniging Hubertus Vereniging Vlaanderen lanceerde afgelopen donderdag haar Wilder app. Daarmee kunnen burgers wild signaleren aan lokale jagers. Natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt betreurt dit initiatief. “De app is er absoluut geen voor natuur- en dierenliefhebbers. Integendeel: het is er één die bijdraagt om de soorten die we juist moeten beschermen, terug te dringen”.
Met de app kunnen burgers melden waar ze wild gezien hebben. Hubertus Vereniging Vlaanderen wil zo het wild in kaart brengen en de nodige maatregelen nemen waar nodig. Want elke melding wordt doorgegeven aan de lokale wildbeheereenheid. De app is niet alleen bedoeld voor jagers, zegt Hubertus Vereniging Vlaanderen, maar ook voor natuurliefhebbers. Met dat laatste is Natuurpunt het fundamenteel oneens.
Frederik Beeckx, diensthoofd communicatie van Natuurpunt: “Als een natuurliefhebber wild spot zal die de locatie toch niet doorgeven aan de lokale jagers? Met onze 10.000 vrijwilligers en 120.000 leden werken we er keihard aan om de natuur in Vlaanderen uit te breiden en te beschermen. Dat geeft kansen aan wilde soorten. Als die beetje bij beetje terugkeren en beter gedijen, moeten we dat koesteren. En we moeten ze vooral met rust laten. Dat er in de app ook niet jachtwild is opgenomen, zoals de grutto - een zeldzame weidevogel - en de marter, baart ons echt veel zorgen.”
“Alle soorten die je in de natuur spot, dieren en planten, kan je sinds 2008 al melden op waarnemingen.be en met de app ObsMapp voor Android en iObs voor Iphone. Die data zijn publiek en ze dienen een maatschappelijk nut. Want natuur en natuurinformatie is een recht voor iedereen. Iedereen kan dus zien welke soort waar voorkomt. Van sommige soorten, zoals de vos of de wolf, wordt de locatie bewust vervaagd, juist om te verhinderen dat jagers hun trofee gaan schieten, of er andere verstoring zou optreden. De Wilder app dient net voor het tegenovergestelde. Het wordt een klachtenbak voor wie de natuur geen warm hart toedraagt, zonder publiek nut.”
“Kanalen waar je wildschade kan melden bestaan al langer. Daar hebben we geen extra app voor nodig. Burgers melden problemen best bij de hiervoor bevoegde overheid, namelijk het Agentschap voor Natuur en Bos. Verkeersongevallen meld je via www.dierenonderdewielen.be. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal plaatsen in Limburg waar de everzwijnen voor overlast zorgen. Dat komt door een onnatuurlijke situatie waarbij de dieren in een te klein stuk natuur leven, geen natuurlijke vijanden hebben en massaal voeding vinden in de naburige graan- en maïsakkers. De lokale bevolking en stakeholders kennen die problemen en werken best gezamenlijk aan een aanpak in drie stappen: inventarisatie, preventie, ingrijpen. Enkel een overkoepelende aanpak waarbij alle betrokkenen samen alle preventieve middelen inzetten geeft resultaat op middellange termijn. Maar uiteindelijk ligt de duurzame oplossing in het creëren van grotere aaneengesloten stukken natuur. Daar werkt Natuurpunt hard aan en alle Vlamingen kunnen daaraan bijdragen door lid of vrijwilliger te worden van Natuurpunt.”
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week