Afbeelding
Slangsterren
Koen Grolus

Opmerkelijke strandvondsten door hevige onderstromingen: over zeepaardjes en zuurstofmaskers

18 feb 2019
Categorieën
Natuurbericht
Strand en zee

De voorbije weken liepen er heel wat meldingen binnen van bijzondere strandvondsten. Het ging zowel om grote aantallen van gewone soorten als om vondsten van zeldzame soorten. Wat is er aan de hand?

Door een hevige onderstroom over de zeebodem spoelden plaatselijk grote hoeveelheden materiaal aan op de stranden: turf- en houtblokjes, duizenden zeeanemonen (o.a. Slibanemonen en Weduwerozen) en schelpen (sommige nog levend, andere dood met nog vleesresten). Dergelijke ‘aanspoelzones’ vormden een gedekte tafel voor heel wat meeuwen.

Meest opvallend was de vondst van twee Kortsnuitzeepaardjes. Een eerste (nog levend) exemplaar werd op 28 januari 2019 gevonden op het strand van Wenduine, een tweede (dood) exemplaar werd op 3 februari 2019 opgeraapt op het strand van De Panne. Het Kortsnuitzeepaardje is een schaarse soort die nu en dan in de Oosterschelde, het Waddengebied en langs de Noordzeekust wordt aangetroffen. Zeepaardjes zijn verwant aan de zeenaalden. Deze eigenaardige, maximaal 15 centimeter lange vissen leven tussen zeegrassen en wieren, waar zij zich met hun staart aan vastgrijpen. Ze leven voornamelijk van kleine kreeftachtigen en vislarven. De eieren van zeepaardjes worden door het mannetje in een buidel meegesleept. Zeepaardjes leven vooral in de Middellandse Zee, maar worden de laatste jaren vaker gezien in de Waddenzee. In de Noordzee worden per jaar twee tot 30 zeepaardjes gevangen. Meestal betreft het Langsnuitzeepaardjes, maar sinds 2002 worden er steeds vaker Kortsnuitzeepaardjes gevangen. Hoe het ook zij: de vondst van twee Kortsnuitzeepaardjes op één week tijd op Belgische stranden is hoogst uitzonderlijk.

Afbeelding
Kortsnuitzeepaardje

Een Kortsnuitzeepaardje gefotografeerd op het strand van Wenduine (foto: Koen Grolus).

Eén van de talrijkste soorten die eind januari 2019 letterlijk met tienduizenden (levende) exemplaren aanspoelde, was de Gewone slangster. Bij de schelpen waren vooral Wijde mantels, enkele Purperslakken, Fuikhorens, Afgeknotte gapers, Filipijnse tapijtschelpen en Wenteltrapjes opmerkelijk. Poliepen en mosdiertjes lagen in kleinere aantallen op de stranden maar met o.a. Bruine zeevinger, Grijze Zeevinger, Breedbladig mosdiertje, Zijdemosdiertje, Harig mosdiertje en Zeecypres waren ook deze soortgroepen toch goed vertegenwoordigd. Vooral de vondst van Owenia fusiformis (een wormensoort zonder Nederlandse naam) was bijzonder. Deze kokerbewonende borstelworm lijkt op de Schelpkokerworm maar de koker is opgebouwd uit schelpstukjes die dakpansgewijs vastgezet zijn. Eerder berichtten we ook al over de vondst van een Grote pijlinktvis op het strand van De Panne. Er werden ook veel stukjes beenderen en wervels opgeraapt, met als opvallendste curiositeit een schedel van een Bruinvis.

Al deze vondsten zijn het gevolg van een hevige beroering van de zeebodem, waardoor veel ingegraven organismen, beenderen en ook menselijke artefacten van de zeebodem zijn losgerukt. Vooral de vondst van een zuurstofmasker van een RAF gevechtspiloot (vermoedelijk losgespoeld uit het wrak van een Spitfire) is het vermelden waard.

Tekst: Hans De Blauwe

Foto's: Koen Grolus & Marina Riemslagh

Ook interesse in wat je vindt op het strand? Dan is de gids 'Strandvondsten' een echte aanrader!