Padden op pad

Vanaf midden februari beginnen padden, kikkers en salamanders, na de winterslaap, opnieuw aan hun jaarlijkse tocht naar de poel of vijver om zich voort te planten. Vanuit bos of houtkant. Allen tegelijk. In een korte tijdspanne. Zonder op- of omkijken. In rechte lijn. Na zonsondergang, liefst bij regenweer en niet al te koud. Weinig oog voor loerend gevaar. Enkel paringsdrang. Veelal zijn de grootste, dodelijkste hindernissen de wegen die ze over moeten. Vooral voor padden: niet erg snel, nogal plomp. Blijven verstijfd zitten bij naderend lawaai en de lichten van een auto. Smash en de pad is plat… Honderden, elk jaar.
Paddenoverzet- en andere acties helpen de diertjes een handje. Ook in ons werkingsgebied. Door Natuurpuntleden en door omwonenden en vrijwilligers, samen met de gemeenten en Regionaal Landschap. Eenvoudigst is om straten af te sluiten voor het verkeer. Dit gebeurt in de Kasteelstraat in Dikkelvenne (Gavere). Daar steken tijdens topjaren een paar duizend (!) padden de weg over, naast tientallen bruine kikkers en de drie meest voorkomende salamanders: alpenwater-, vinpoot- en kleine watersalamander. Allemaal naar één poel, één orgie.
Op de meeste plaatsen echter, is het om praktische redenen onmogelijk om de straat af te sluiten. Daarom worden in de wegberm, over meerdere honderden meter schermen geplaatst die de diertjes naar ingegraven emmers leiden, waarin ze worden opgevangen. Twee- tot driemaal daags worden de emmers gecontroleerd en worden gevangen dieren naar de overkant van de weg gebracht zodat ze hun tocht kunnen verder zetten. Dergelijke paddenoverzetacties vind je, voor Gavere, aan de Ganzendam (Vurste) en Boechoutestraat (Dikkelvenne). In Merelbeke gebeurt dit aan de Liedermeersweg, de Makkegemstraat (Schelderode) en de Meierij (Schelderode). In De Pinte wordt actie ondernomen in de Scheldeveldstraat.
Werken met schermen en emmers heeft het voordeel dat je een goed idee krijgt van welke soorten er voorkomen en in welke aantallen. Dit wordt zorgvuldig bijgehouden en helpt ons de soortenverspreiding in kaart te brengen. Het zijn in hoofdzaak de gewone pad en de bruine kikker. Sporadisch een groene kikker. Daarnaast wordt vooral alpenwatersalamander aangetroffen, in mindere mate kleine watersalamander. Ter hoogte van de Makkegemstraat (de Makegemse bossen) wordt ook vinpootsalamander veelvuldig gevangen.
Wil je meer weten over de paddenoverzetacties, neem dan een kijkje op:
https://hylawerkgroep.be/paddenoverzet
www.natuurpunt.be/pagina/paddenoverzet
Indien je meer info wilt of je wilt meehelpen, stuur dan een mailtje naar groenlinkbovenschelde@gmail.com. We helpen je graag verder of brengen je in contact met de verantwoordelijken van de acties.
Als je passeert langs een overzetplaats of je bent benieuwd en gaat ter plaatse een kijkje nemen, neem dan a.u.b. niet zelf het initiatief om diertjes uit de emmers te halen. Je helpt wel de diertjes, maar niet onze tellingen en statistieken. Beter is aan te sluiten bij één van de verschillende vrijwilligersteams.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week