Paddenschermen staan klaar langs Doornlaarlei in Rumst

Paddenschermen staan klaar langs Doornlaarlei in Rumst
Voor het 8ste jaar op rij organiseert Natuurpunt een paddenoverzetactie in de wijk Lage Vosberg in Rumst. Langs de Doornlaarlei en een stukje Lage Vosbergstraat werden op donderdag 2 februari over een afstand van ongeveer 250 meter paddenschermen geplaatst. Achter die paddenschermen werden op regelmatige afstanden emmers ingegraven.
Precies op tijd, want zodra de temperatuur ’s avonds boven de 8° stijgt en het een beetje regent, start de voorjaarstrek van padden, kikkers en salamanders van de overwinteringsplaatsen naar de poelen of plassen waar ze geboren werden en waar ze zich ook gaan voortplanten.
Voor de padden, kikkers en salamanders maakt het niet uit wie de schermen plaatst, belangrijk is dat ze er staan en vermijden dat ze massaal een straat oversteken waar ze het risico lopen om plat gereden te worden.
De paddenoverzetactie editie 2017 aan de Doornlaarlei startte alvast met een primeur, voor het eerst waren het Cummins-medewerkers die hielpen bij het plaatsen van de paddenschermen. Vier medewerkers van het bedrijf uit Rumst, waarbij 3 dames hielpen 4 Natuurpuntvrijwilligers bij het ingraven van de paddenschermen.
De voorbije jaren kon Natuurpunt al rekenen op de hulp van medewerkers van het bedrijf uit Rumst, onder meer bij het opruimen van het maaisel in de Oude Nete-arm.
Tijdens de paddenoverzetacties langs de Doornlaarlei werden de laatste jaren gemiddeld een 600-tal diertjes overgezet. Het hoogste aantal werd gehaald in 2011 toen meer dan 1.200 diertjes werden overgezet.
Het plaatsen van de paddenschermen is slechts een onderdeel van de paddenoverzetactie en meteen de start ervan. De komende dagen en weken wandelen Natuurpuntvrijwilligers dagelijks 2 keer langs de paddenschermen om padden, kikkers en salamanders die in de emmers zijn gevallen, of tegen de schermen aanzitten, aan de andere kant van de straat vrij te laten.
De paddenoverzetactie langs de Doornlaarlei is een actie van Natuurpunt, met ondersteuning van Regionaal Landschap Rivierenland en gemeente Rumst.
De gemeente plaatste speciale paddenborden, die aandacht vragen voor trekkende padden en door Natuurpunt werden ter hoogte van de paddenschermen infoborden geplaatst, met info over het project en enkele contactadressen.
Voor meer info, raadpleeg onze website of stuur ons een mail.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week