Lees het zomernummer 2024 van PenZine voor meer schatten in onze regio!
Berchembos
Het Berchembos is 8 ha groot en maakt deel uit van het Kolenwoud dat zich tweeduizend jaar geleden over onze streken uitstrekte. Onderweg wandel je langs een diepe holle weg, de Postkoetsweg, met bermen van acht tot tien meter hoog.
Beheerd door Natuurpunt Roosdaal
Wandeltip: Berchemboswandeling (6,75 km) met start aan café Den Haas, Wijngaardbosstraat 6 in Gooik. Je kan de wandeling verlengen naar Grooten Bosch in Strijtem. - Link naar de wandeling
Typische soort: steenuil
Weetje! Café Den Haas is het oudste café uit de streek dat nog steeds in gebruik is. Dit café ontstond in 1871 en op de unieke aarden 'bollebaan' wordt het eeuwenoude platbolspel regelmatig beoefend.
Kesterheide
De Kesterheide ligt op een ‘getuigenheuvel’ van ijzerzandsteen. Hier leefden lang geleden al Neanderthalers en Kelten. De heuvel is een baken en herkenningspunt in het glooiende landschap, de groene parel van Gooik en het Pajottenland.
Beheerd door Natuurpunt Gooik
Wandeltip: Koesterburenwandeling (7 km) met start aan plattelandscentrum Paddenbroek, Paddenbroekstraat 12 in Gooik. Er is ook een kortere wandeling voor kinderen, het Struikroverspad (2 km). - Link naar de wandeling
Typische soort: eikelmuis
Weetje! In het wandel- en fietscafé van Paddenbroek kan je Tongsneyder heidebier bestellen. Dit bier is gebrouwen met struikheide, brem… en andere planten die je op de Kesterheide kan aantreffen. Van de opbrengst van het bier gaat een deeltje naar Natuurpunt Gooik.
Ter Molleken
Het kleine broekbosje bij Ter Molleken ligt langs de Vlinderwandeling van Pepingen. De route leidt je langs tal van vlindervriendelijke plekjes zoals ook de pastorietuin, de geboorteboomgaard en de vlindertuin.
Beheerd door Natuurpunt Pepingen
Wandeltip: Vlinderwandeling (6,7 km) met start aan de pastorietuin, Ninoofsesteenweg 130 in Pepingen. - Link naar de wandeling
Typische soort: dagpauwoog
Weetje! In het Pajottenland zijn een aantal vlinderliefhebbers actief die zich de PajottenMotten noemen. Ze inventariseren vlinders, motten en andere insecten en brengen oude insectencollecties in kaart.
Markvallei
De Markvallei is een natuurgebied van 150 ha waarvan 35 ha in beheer bij Natuurpunt en vzw De Mark. Het gebied overstroomt regelmatig en zorgt dan voor een natuurlijke buffering van water. In samenwerking met de Vlaamse overheid wordt de buffering van regenwater nog versterkt.
Beheerd door vzw De Mark en Natuurpunt.
Wandeltip: Markvalleiwandeling (5,4 km) met start aan Geraardsbergsestraat 55 in Galmaarden. - Link naar de wandeling
Typische soort: ijsvogel
Weetje! Verscholen tussen de bomen liggen oude turfputten waar in vroegere tijden veen als brandstof werd ontgonnen. Deze putten zijn ondertussen geëvolueerd tot pareltjes in het landschap waar de gele lis het voor het zeggen heeft.
Thaborberg
Het natuurgebied Thaborberg is 6 ha en herbergt ruim 250 soorten planten en paddenstoelen. Het rolstoelpad is 400 meter lang en loopt door grasland, ruige vegetatie en bos van aan het Sint-Michielsheem tot op de top van de Thaborberg, waar een rustplaats is voorzien.
Beheerd door Natuurpunt Dilbeek
Wandeltip: Thaborbergwandeling van 1,2 km, waarvan 0,4 km aangelegd als rolstoelpad, met start aan Kattebroekstraat 197 in Dilbeek. - Link naar de wandeling
Typische soort: zanglijster
Weetje! Regen spoelt kalk uit het zand en die slaat neer op de resten van takken en bladeren. Zo ontstaat travertijn: plantenresten in een krokant korstje van kalk. Dit zeldzame fenomeen kun je in het bronbosje van de Thaborberg bewonderen.
Zuunvallei
In de Zuunvallei beheert Natuurpunt zo'n 20 hectare natuurgebied. Het vormt geen aaneengesloten gebied maar verspreid over 8 kilometer langsheen de loop van de Zuunbeek liggen enkele kerngebieden met verrassend diverse natuur en veel watervogels.
Beheerd door Natuurpunt Leeuwse Natuurvrienden
Wandeltip: er zijn wandelingen van 0,25 km tot 7,6 km met start aan Arthur Quintusstraat in Sint-Pieters-Leeuw. - Link naar de wandelingen
Typische soort: zomertaling
Weetje! Galloway-runderen begrazen van april tot laat in het najaar het Volsembroek. Zij zorgen ervoor dat de begroeiing van het weide- en moerasgebied open blijft.
Maasdalbos
De Maasdalbeek ontspringt in het Maasdalbos. Plaatselijk borrelt hier ook bronwater op. Dit zorgt voor speciale planten met als meest in het oog springend de dotterbloem. De verlaten zandgroeven werden opnieuw beplant.
Beheerd door Natuurpunt Halle
Wandeltip: het Maasdalbos ligt langs de route van de Plan Boommarter wandeling, je kan zelf kiezen welke lussen je combineert tot een wandeling van max. 14 km. - Link naar de wandeling
Typische soort: sperwer
Weetje! Maasdalbos werd voor de eerste keer vermeld in 1278. Het werd sindsdien gekapt, begraasd, herplant en in 1906 aangekocht en ingericht door de stad Halle als waterwinningsgebied.
Kwadebeekvallei
De Kwadebeek is slechts 1,5 km lang, maar de Kwadebeekvallei is een prachtig gebied. Kwelgebieden langs de hele lengte zorgen voor een permanente aanvoer van water, de vallei is dus zeer waterrijk. Je wandelt langs een mooie boomgaard en langs acties ten voordele van de vroedmeesterpad.
Beheerd door Natuurpunt Sint-Genesius-Rode
Wandeltip: er zijn 4 wandelingen van 0,6 km tot 3,9 km die allemaal starten aan Fonteinstraat 40 in Sint-Genesius-Rode. - Link naar de wandeling
Typische soort: moerasspirea
Weetje! In restaurant Kwadeplas kan je lokaal geplukt en verwerkt appelsap nuttigen uit de boomgaard.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief