Afbeelding

Poniki beschermt vleermuizen in Sulawesi met de steun van Natuurpunt

18 jan 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie


Toen in maart 2020 de coronapandemie ons land bereikte, besliste de vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt om steun te bieden aan de Indonesische natuurorganisatie Poniki, die zich inzet voor de bescherming van vleermuizen. Die bescherming is niet alleen belangrijk voor het behoud van de biodiversiteit, maar kan ook een strategie zijn om toekomstige virusuitbraken bij mensen te vermijden. Nauwe verwanten van het COVID-19-virus komen namelijk voor bij soorten Chinese hoefijzerneusvleermuizen. Een van de denkpistes is dat het virus bij mensen terechtkwam door contact met die vleermuizen, bijvoorbeeld tijdens jacht, stroperij en handel. 

Bedreigde vleermuizen beschermen

Poniki werd opgericht in 2018 en heeft haar thuisbasis in Sulawesi, een van de grootste eilanden van Indonesië. De werking van Poniki wordt volledig gedragen door jonge Indonesiërs en spitst zich toe op de bescherming van fruitvleermuizen. Fruitvleermuizen, of vliegende honden, worden intensief bejaagd in de regio en zijn gegeerd als bushmeat, vlees dat afkomstig is van de jacht op dieren in de vrije natuur. Poniki richt zich vooral op een grote kraamkolonie van fruitvleermuizen op een eiland voor de kust van Centraal-Sulawesi. Daar komen drie soorten vliegende honden voor: de wijdverspreide Black flying fox (Pteropus alecto) en de twee sterk bedreigde endemische soorten, de Sulawesi Flying fox (Acerodon celebensis) en de Gray Flying fox (Pteropus griseus). 

Poniki werkt samen met de lokale gemeenschappen in de regio Boalemo, maar beschikt maar over heel beperkte werkingsmiddelen en krijgt ook geen structurele steun van de overheid. Natuurpunt zamelde bijna 6000 euro in om de werking van Poniki te ondersteunen, waaronder een belangrijke gift van Natuurpunt Gent. We bekijken hier hoe dat geld in 2020 werd besteed.

Patrouilles en monitoring 

Poniki organiseert meerdere keren per maand patrouilles in de omgeving van de vleermuizenkolonie om te vermijden dat stropers en jagers de vleermuizen roven en doden. De lokale bevolking staat ook helemaal achter de bescherming van de vleermuizen, waardoor de stropers minder kans krijgen. In tegenstelling tot vorige jaren werden er in 2020 geen stropers gezien.

De kolonie wordt twee keer per maand geteld, op het moment dat de vleermuizen uitvliegen. Dit is de enige plaats in Indonesië waar er zulke tellingen zijn. Sinds dit jaar gebeuren de tellingen door jongeren van de omringende dorpen, die daarvoor zijn opgeleid. Het aantal vleermuizen op het eiland is sterk toegenomen sinds de opstart van Poniki, van maximaal 8376 in 2018 tot ruim boven de 35.000 exemplaren. De aantallen kennen sterke seizoenale schommelingen, want tijdens het stormseizoen verblijven de meeste vleermuizen elders, op een nog onbekende verblijfplaats. Poniki wil de komende jaren onderzoek doen om die alternatieve verblijfplaatsen te leren kennen.


Afbeelding
grafiek_poniki.jpg

Educatie en capaciteitsopbouw 

Om het belang van de vleermuizen ook duidelijk te maken aan de toekomstige generaties, organiseert Poniki leuke educatieve activiteiten voor schoolkinderen. In 2020 maakte de coronapandemie het ook in Indonesië niet eenvoudig om activiteiten te organiseren. Er waren het afgelopen jaar vier educatieve sessies, voor in totaal 62 kinderen. De medewerkers van Poniki werden op voorhand getest op COVID-19.

Om jongeren te betrekken bij natuurbescherming, organiseert Poniki workshops over organisatietechnieken, duurzaamheid en beschermingsacties. In 2020 waren er tien workshops voor lokale jongeren in de Banggai-regio, met in totaal 128 deelnemers.


Afbeelding
poniki_4.jpg

Tekst: Daan Dekeukeleire, vleermuizenwerkgroep Natuurpunt

Dit artikel verscheen in Snep!, het ledenmagazine van Natuurpunt Gent.

--

Terug naar website Natuurpunt Gent - Nieuws