Protest Natuurpunt redt de Pamelse Meersen
Natuurpunt redt de Pamelse Meersen
Voor tekst met afbeeldingen en de parlementaire vragen waarop wij ons baseren zie bijlages onderaan
Het natuurgebied de Pamelse Meersen is gered. Minister Zuhal Demir heeft na lang aarzelen eindelijk het onvermijdelijke beslist. Het betonbedrijf De Doncker in Roosdaal mag niet regulariseren en uitbreiden in natuurgebied. Hiermee is het doel van het jarenlange protest vanwege de lokale natuurpuntverenigingen gesteund door de buurtbewoners en de gemeentelijke oppositie eindelijk bereikt.
GRUP uitbreiding gaat op de schop
De Doncker moet nu eindelijk de groene delen verplicht ontharden en milderende maatregelen treffen
De minister bevestigt hiermee dus dat grote delen van het bedrijf illegaal in natuurgebied gebouwd werden. De natuur moet hersteld worden en de rust in het landelijke Roosdaal zou nu moeten kunnen terugkeren… Of toch niet?
Er zijn redenen tot bezorgdheid. Het lijkt erop dat het opbreken van de illegale verharding in natuurgebied en de milderende maatregelen (groenbuffer, geluidsbuffer, infiltratie en regenwaterrecuperatie,…) moeilijker zullen kunnen afgedwongen worden. Door een tweede beslissing van de minister bestaat het risico dat alles op de lange baan wordt geschoven.
Begin maart heeft minister Zuhal Demir in een beroepsprocedure ingesteld door De Doncker enkele administratieve maatregelen (dwangsommen) gemilderd. Deze dwangsommen werden door haar eigen administratie opgelegd in een poging De Doncker met spoed aan te zetten tot de ontharding. Hiermee doet de minister nu een cadeau van tienduizenden euro’s aan een bedrijf dat jarenlang en hardnekkig geweigerd heeft de wet te respecteren. Dit is heel onrechtvaardig ten opzichte van bedrijven die wel steeds geïnvesteerd hebben in milieumaatregelen. Het zijn bovendien de keuzes van de zaakvoerders van De Doncker die ervoor gezorgd hebben dat het bedrijf in de huidige moeilijke positie is terechtgekomen. Het bedrijf heeft daarbij de buurt en de omliggende natuur nooit met fluwelen handschoenen aangepakt en verdient wat ons betreft absoluut geen cadeaus.
De dwangsommen die wel behouden zijn worden complexer en zijn afhankelijk gemaakt van een omgevingsaanvraag die zeer onduidelijk is opgesteld en bij de verkeerde overheid (gemeente Roosdaal) werd aangevraagd. De advocaten van De Doncker kunnen het de administratie (dienst handhaving) die de dwangsommen moeten opeisen nu heel moeilijk maken. Als er ooit een dwangsom betaald wordt zal dit zijn na een jarenlange procedureslag.
Tot slot moet het bedrijf de dwangsommen niet meer betalen van zodra het bedrijf beschikt over een geldige omgevingsvergunning. Als De Doncker er na het bekomen van de geldige omgevingsvergunning voor kiest om de maatregelen en plannen opgenomen in deze vergunning niet onmiddellijk uit te voeren dan is het drukkingsmiddel reeds weggevallen. Dat De Doncker de omgevingsaanvraag wel zal indienen maar nooit zal uitvoeren is niet geheel denkbeeldig sinds dit reeds jaren de strategie van het bedrijf is geweest. De dwangsommen zouden moeten lopen tot op het ogenblik dat De Doncker zich in regel heeft gesteld met alle verplichtingen.
Het doel van de dwangsommen, de ontharding en milderende maatregelen bespoedigen, dreigt nu door het ministerieel besluit verloren te gaan. Het standpunt van Natuurpunt is en blijft dat het natuurgebied zo snel mogelijk moet hersteld worden. Bovendien moeten de resterende activiteiten van het bedrijf op de site zoveel mogelijk afgeschermd worden van de Pamelse Meersen en van de buurtbewoners. Zolang dit geen feit is zullen wij dit dossier actief blijven opvolgen en ingrijpen waar nodig.



Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week