Record aantal waarnemingen in Landschap De Liereman
In 2020 trokken veel meer mensen dan anders de natuur in, ook in Landschap De Liereman. Dat was aan heel wat dingen te merken. Zo stond de parking vaker (over)vol en kwam je (veel) meer wandelaars en fietsers tegen, ook verder van het bezoekerscentrum verwijderd. Velen gingen alleen of met enkele vrienden de benen strekken in een mooi decor. De meer gepassioneerde natuurliefhebbers hadden echter ook meer tijd om de natuur in te trekken. En dat merken we aan de hoeveelheid waarnemingen (29.206!) van soorten in ons natuurgbeid. Nog nooit werden er zo veel verschillende soorten planten en dieren geregistreerd in ons natuurgebied. De studiewerkgroep van Landschap De Liereman bracht de resultaten in kaart.
Het bruine lijstereffect?
Voordat corona over Vlaanderen neerdaalde was de bruine lijster al toegekomen in ons natuurgebied. In januari stonden er op mooie dagen soms meer dan 100 vogelspotters naar het beestje te loeren. Is de enorme stijging van het aantal ingegeven waarnemingen (bijna 50%!) in 2020 dan niet het gevolg van de bruine lijster gekte? Het percentage ligt in alle geval een stuk hoger dan de landelijke stijging van 30%. Veel mensen kwamen van heinde en verre om de zeer zeldzame soort bij op hun lijstje te kunnen prikken. Maar nader onderzoek toont aan dat de impact daarvan op de stijging van het aantal waarnemingen eerder beperkt is. De meeste van hen gaven immers slechts één waarneming in, de bruine lijster zelf.
De bruine lijstergekte vertaalt zich wel in een gigantische stijging van het aantal mensen dat minstens één waarneming registreerde in ons natuurgebied.
Belangrijker is echter het aantal verschillende soorten planten en dieren dat geregistreerd werd. In 2019 werd voor de eerste keer nipt 2000 soorten in kaart gebracht. In 2020 gingen we daar vlot boven. Door veel veldonderzoek brengen de mensen van de studiewerkgroepen van Landschap de Liereman de biodiversiteit van het gebied uitgebreid in kaart.
Zin om de biodiversiteit in Landschap De Liereman mee in kaart te brengen? Schrijf je in voor een cursus of stuur een mailtje naar kris.vandersteen@natuurpunt.be
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week