Regeerakkoord zet in op Europese natuurdoelen, maar niet op natuur op wandelafstand
Regeerakkoord zet in op Europese natuurdoelen, maar niet op natuur op wandelafstand
Natuurpunt is blij dat de nieuwe Vlaamse regering bijkomende middelen vrijmaakt voor het bereiken van de Europese natuurdoelstellingen, maar merkt op dat engagementen rond nabije natuur haast volledig ontbreken. "Hopelijk maakt de beleidsnota van de minister alsnog ruimte voor natuur op wandelafstand. Als grootste natuurvereniging van Vlaanderen staan we in elk geval klaar om onze expertise en ons netwerk van duizenden vrijwilligers ter beschikking te stellen voor het uitvoeren van een ambitieus Vlaams natuurbeleid", zegt Chris Steenwegen, algemeen directeur van Natuurpunt.
In het Vlaams regeerakkoord ligt de focus bijna volledig op Europees beschermde natuur. Natuurpunt is blij met de budgetverhoging om die doelstellingen te halen, maar treft in de tekst nauwelijks ambities voor de overige Vlaamse natuur.
Vlaanderen wil doen wat Europa verplicht, maar toont geen ambitie voor andere, lokale natuur. Nochtans is die voor de burger erg waardevol. Zo is er een stijgende maatschappelijke behoefte aan nabije natuur als plek voor verkoeling, recreatie en ontspanning en fungeert nabije natuur als buffer om huizen en bedrijven droog te houden. “Een ambitieuze invulling van het natuurbeleid levert winst op voor elke burger”, aldus Steenwegen. Bovendien wijst onderzoek uit dat elke investering in nabije natuur zichzelf terugverdient. Door verenigingen als Natuurpunt in te schakelen voor de creatie van nabije natuur, kan de Vlaamse regering slim investeren in de gezondheid van mens en natuur.
Binnen de nieuwe Vlaamse regering is Joke Schauvliege (CD&V) opnieuw minister van Leefmilieu. Ze krijgt ook de portefeuilles van Ruimtelijke Ordening en Landbouw toegewezen. “Het samenvallen van beleidsthema's die vroeger door verschillende ministers en kabinetten behandeld werden, schept mogelijkheden”, vindt Chris Steenwegen. Het zal mogelijk worden om een geïntegreerd beleid te voeren met Leefmilieu, Ruimtelijke ordening en Landbouw als onderdelen van een doordacht en toekomstgericht beleid. "We verwachten van de minister dat zij van haar bevoegdheden gebruik zal maken om de kansen voor natuur, zowel binnen de landbouwsector als via een zuinig ruimtegebruik bijkomende kansen te geven", zegt Steenwegen.
Met de verlenging van haar mandaat krijgt minister Schauvliege trouwens ook een uitgelezen kans om een aantal dossiers, die al tijdens de vorige legislatuur op tafel lagen, alsnog te implementeren. Het gaat dan onder andere om de bescherming van de poldergraslanden, de opmaak en uitvoering van beschermingsprogramma’s voor bedreigde diersoorten en een verbod op het recreatief gebruik van niet-duurzame warrelnetten. Daarnaast zal het reddingsplan van de aftredende regering voor de zonevreemde bossen uitgevoerd worden.
Dat het regeerakkoord vermeldt dat het verenigingsleven een verbindende factor heeft en een rol speelt in het uitbouwen van een draagvlak voor het Vlaamse toekomsttraject, is een belangrijk signaal. Natuurpunt zal als grootste natuurvereniging in Vlaanderen blijven inzetten op het vergroten van het draagvlak voor natuur.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week