Afbeelding
Minister Ben Weyts en burgemeester Wim Dries steken bij hun werfbezoek een handje toe: ze hielpen de vrijwilligers bij de renovatiewerken van de Slagmolen in Genk.
Jos Vandebergh

Renovatie Slagmolen in Genk officieel gestart

22 feb 2025
Categorieën
Lokaal nieuws
Partnernieuws

Vandaag werd het officiële startschot gegeven van de heropbouw van de Slagmolen in Genk, wellicht het oudste gebouw van Genk. Natuurpunt klonk samen met de buurtbewoners en in het bijzijn van Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts, en burgemeester van Genk Wim Dries, op deze belangrijke mijlpaal. Na de renovatie zal Bezoekerscentrum De Maten – De Slagmolen fungeren als onthaalpoort voor het natuurgebied De Maten en de Stiemerbeekvallei. 
 

Natuurpunt wil in de Slagmolen de Genkenaars verbinden met elkaar, de natuur en het rijke erfgoed. “We willen een ontmoetingsplek creëren waar bezoekers kunnen genieten van de natuur, leren over het milieu en samenkomen in een gezellige sfeer. Het bezoekerscentrum ligt op het fietsroutenetwerk en is het vertrekpunt voor heel wat wandelingen. Het heeft een mooie groene tuin wat het een ideale plek maakt om tot rust te komen na een actieve dag in de natuur. We gaan ook de molen restaureren zodat die opnieuw kan malen”, zegt John Maes van Natuurpunt. 

“Het is fantastisch dat Vlamingen aan de slag gaan met erfgoed”, zegt Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Ben Weyts. “De Slagmolen in Genk heeft sinds de 16de eeuw steeds weer nieuwe invullingen gekregen en krijgt in de 21ste eeuw opnieuw een nieuwe rol: toegangspoort van natuurgebied De Maten en de Stiemerbeekvallei. Zo zullen heel veel mensen kunnen genieten van het groen én van ons erfgoed. Vlaanderen investeert een half miljoen euro om de molen weer te laten malen en ervoor te zorgen dat alle bezoekers fier zijn op dat van hier.”

Geschiedenis

Het Bezoekerscentrum De Maten - De Slagmolen ligt op een middeleeuwse molensite, waarvan de watermolen teruggaat tot 1527. De molen is daarmee wellicht het oudste gebouw van Genk en is door de eeuwen heen verschillende keren van functie veranderd.
Aan het einde van de vorige eeuw had de molen vooral een sociaal karakter: het café fungeerde als een ‘cultureel centrum’ waar alle Genkenaren en verschillende verenigingen hun thuisbasis hadden. Na jaren van leegstand werd het gebouw in 2020 aangekocht door Toerisme Vlaanderen. In 2021 opende Natuurpunt er voor het eerst een Zomerbar, en in 2022 werd de samenwerking officieel vastgelegd met een erfpachtovereenkomst. Het Bezoekerscentrum De Maten – De Slagmolen wordt de onthaalpoort voor het natuurgebied De Maten en de Stiemerbeekvallei. Aangezien De Maten de oudste vijverketting van de Wijers huisvest, zal de Slagmolen ook dienstdoen als toegangspoort voor de Wijers.

De werken zullen anderhalf jaar duren en kosten 1.685.000 euro. Van het Agentschap Onroerend Erfgoed ontvangt Natuurpunt 271.753,95 euro voor het maalvaardig maken van de watermolen. Van de eigenaar Toerisme Vlaanderen ontvangt het 245.000€. Doordat de kosten hoger oplopen dan initieel begroot, is Natuurpunt nog steeds op zoek naar 270.000€. Giften en sponsoring zijn welkom via deze actiepagina.  
 

Doe een gift voor de renovatie van De Slagmolen