Rode Dopheidereservaat: van ‘berm aan de autostrade’ tot voorbeeldproject

Rode Dopheidereservaat: van ‘berm aan de autostrade’ tot voorbeeldproject
Het Rode Dopheidereservaat is een parel aan de snelweg. Het is uniek door het samen voorkomen van struikhei, gewone dophei en rode dophei. Op kaart was dat door de locatie niet meteen duidelijk en zag niet iedereen het potentieel ervan. Door goed geplande uitbreiding, inventarisatie (o.a. INBO, KBIN, UGent en ervaren vrijwilligers) en de lopende natuurinrichting is het echter een voorbeeldproject geworden. Karim en een resem aan partners en vrijwilligers mogen er werkelijk trots op zijn.
De groei van het reservaat in het kort:
1978 - 1 perceel van de Waterwinning in beheer en oudste reservaat van Natuurpunt - Afdeling Brugge.
vraag aan Waterwinning om nog enkele andere percelen te mogen beheren, op voorwaarde er een erkend natuurreservaat van te maken
kleine aankopen her en der, ook op grondgebied Jabbeke, maar zonder aaneensluiting
In 2020 is de erkenning een feit en een grote uitbreiding in 2021 van 37 ha wordt gerealiseerd
53 ha aaneengesloten natuurgebied (in eigendom en beheer)
plannen voor gedeeltelijke openstelling in de maak
Het is zeker en vast geen reservaat dat ergens verloren in het landschap ligt, want de ligging in het Sint-Andriesveld en de aansluitingen op Vloethemveld en Tilleghem zijn een feit. Daarmee zijn er ook verschillende partijen die als één groter geheel aan natuur beheren. Diversiteit onder de beheerders - ook dat is goed !
De natuurinrichting van recent verworven percelen bestaat uit bebossing, omvorming van naald- naar loofbos (met dunningen om de 8 jaar) en graslandschappen met extensieve begrazing.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week