Afbeelding

Sigma in Blaardonk

10 mrt 2022
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Het Sigmaplan beschermt Vlaanderen tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren bij stormtij door de aanleg van hogere dijken en natuurlijke overstromingsgebieden. Daarnaast zorgt het plan voor de bescherming, uitbreiding en recreatieve ontwikkeling van de unieke riviernatuur.

Het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk UitvoeringsPlan) Vallei van de Grote Nete van E313 tot Hellebrug heeft betrekking op delen van het grondgebied van de gemeente(n) Geel, Heist-op-den-Berg, Herenthout, Herselt, Hulshout, Laakdal, Nijlen en Westerlo.

We volgden op het terrein een zoveelste Sigma-overleg. Vooral de plannen voor de wandel en beheerwegen in Blaardonk zijn voor onze afdeling belangrijk.

De kronkelende Grote Nete krijgt straks meer ruimte om te overstromen. Concreet zal het “GRUP Vallei van de Grote Nete” bijkomende natuurgebieden afbakenen om de realisatie van 850 ha hoogwaardige natte natuur (wetland) in de vallei van de Grote Nete mogelijk moeten maken.

Door de ingrepen van het Sigmaplan zal het landschap gevarieerder worden dan het nu is. Een hoger rivierpeil en bijgevolg ook een hoger grondwaterpeil leveren niet enkel een betere waterhuishouding op, maar zorgen er ook voor dat de biodiversiteit toeneemt.

Er komen meer natte graslanden en open water met riet. Zeldzame vogelsoorten zoals de roerdomp, de kwartelkoning, de ijsvogel en het porseleinhoen zullen zich hier thuis voelen. Ook de graslanden met dotterbloemen, rietmoeras, ruigtes en schrale graslanden krijgen door de vernatting van de vallei meer overlevingskansen. Vissen als de zeldzame rivierdonderpad en beekprik genieten van de open verbindingen tussen de Nete en haar zijrivieren.

 
 
  

De natte natuur heeft bovendien een belangrijke veiligheidsfunctie; ze houdt het water in het gebied op zoals een spons.  In natte periodes houden ze het water vast, en bij droogte geven ze het water vertraagd weer af.

Ook de afbakening van landbouw-, natuur- en bosgebieden die in dit Sigma-plangebied worden geregeld, verdient onze aandacht.

Over de startnota (https://grups.omgeving.vlaanderen.be/r/grotenete ) is er een publieke consultatie van 25 januari tot en met 25 maart 2022. Volgende maanden hebben we hierover ongetwijfeld meer nieuws te melden.

 

Georges Aerts