Afbeelding

Snelle kerkuil gespot!

8 dec 2023
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Op 11 november togen we naar de hoeve voor een extra werkdag om het erf op de lente voor te bereiden. Zo hebben we heel wat planten voorzien om de hoeve volgend jaar een mooier uitzicht te geven. Vele nieuwe planten zullen er vanaf volgende lente voor een mooi en gezellig uitzicht zorgen.
Het beheerteam onderzocht ook hoe in de grote schuur een nestkast voor kerkuil een plaats kan krijgen. Enkele weken eerder had immers een vrijwillige medewerker van Kerkuilwerkgroep Vlaanderen een gat van 15 cm in de gevel aan de noordzijde van de grote schuur geboord.
Het is een beauty, het moet gezegd. De kerkuil (Tyto alba) is een uilensoort met een heel herkenbaar, hartvormig, wit gezicht. Zijn ogen zijn gitzwart. Broeden doet hij bij voorkeur in gebouwen waar menselijke verstoring beperkt blijft: allerhande (kerk)torens, gebouwen met grote zolders, …
Gemiddeld broedt hij twee keer per jaar, waarbij elk broedsel uit 4 à 6 eieren bestaat. Het mannetje zorgt voor het nodige voedsel, zowel voor de jongen als voor het vrouwtje. Ondanks zijn liefde voor de nacht, jaagt hij soms ook overdag. Kleine zoogdieren staan helemaal bovenaan op zijn menukaart.
Zoals vaak het geval is met uilen, krijg je ze bijna nooit te zien. Maar je kunt hun aanwezigheid gelukkig wel opmerken door het ietwat spooky geluid dat ze produceren.
Tijdens de besprekingen over het verdere verloop van de werkzaamheden in en rond de hoeve, gebruikmakend van extra licht, zagen we plots onder het dak hoe een kerkuil ons zat te begluren. Onze doelsoort had zich dus al geïnstalleerd!

Afbeelding
kerkuil.jpeg

Wie zoekt die vindt (Foto: Eddy Sente)

Op de eerstvolgende werkdag op de hoeve zullen we een nestbak voor “onze” kerkuil plaatsen. Met een beetje geluk hebben we zicht op een succesvol broedseizoen! Mocht dat lukken, dan kan volgend jaar de hoeve al de plek bij uitstek zijn om een ringdemonstratie te geven. We houden jullie hiervan op de hoogte.
Alsof het nog niet genoeg is: we voorzien ook aan de achterzijde van het voormalige woonhuis een nestkast voor torenvalken. We hopen dus voor volgend jaar op dubbel geluk!