Stap voor stap naar een biodiverser bedrijventerrein in Haasrode

Op het research park Haasrode is onder de koepel van C-Valley, de overkoepelende bedrijventerreinvereniging van Haasrode, een werkgroep biodiversiteit opgericht, waarin verschillende bedrijven zijn vertegenwoordigd. Deze voorlopers zijn actief op zoek naar manieren om hun buitenruimte biodiverser in te richten. Ondanks veel enthousiasme en goodwill bij werknemers en directies, blijkt dat bedrijven het moeilijk vinden om door de bomen het bos te zien en te bepalen welke acties nu mogelijk zijn om de biodiversiteit vooruit te helpen. Wat is dat, biodiversiteit? Waarom is niet al wat groen is ook biodivers? En… hoe beginnen we daar in hemelsnaam aan? Voor een redelijk budget, en zonder dat het benodigde onderhoud de pan uit swingt? …
De natuurverenigingen die mee het ByeByeGrass charter hebben ondertekend - Natuurpunt Leuven, de Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud (VHM) en het Regionaal Landschap Dijleland (RLD) - hebben de handen in elkaar geslagen om de bedrijven te ondersteunen. Samen bieden we geïnteresseerde bedrijven een plaatsbezoek aan van 1 à 2uur waarin experten op het terrein een analyse maken van de aanwezige soorten en natuurwaarden, én de mogelijkheden voor een meer biodiverser inrichting. Uiteraard doen we dat samen met belanghebbenden van het bedrijf, zodat we ook rekening kunnen houden met hun wensen en gevoeligheden.
Deze zomer zijn op deze manier al een drietal plaatsbezoeken uitgevoerd waarbij Natuurpunt Leuven aanwezig was, o.m. bij Imec, UCLL en Terumo – en deze werden telkens erg positief onthaald.
Op basis van het bezoek, schetsen we op het siteplan waar mogelijkheden tot verbetering zich voordoen, vanuit de expertise van de vereniging in kwestie. RLD focust bijvoorbeeld erg op inheemse bomen en struiken, terwijl Natuurpunt dan weer sterk inzet op inventarisatie, graslandontwikkeling en het benodigde beheer. Op die manier versterken we elkaar. Met dit plan kunnen de bedrijven dan met hun werknemers de handen uit de mouwen steken, naar hun interne of externe groenaannemer stappen of bijvoorbeeld Natuurpunt vragen een meer uitgebreid concept te maken.
Het mooiste zou zijn als we de acties van verschillende bedrijven over de perceelsgrenzen heen zouden kunnen coördineren, om het fragmentarische van “hier extra boom, daar een nieuwe haag en nog ergens anders een bijenhotel” te vermijden. Daarom stellen we binnenkort voor om een globaal ecologisch concept te laten opmaken voor de site. Daarin kan dan, op basis van bodem, waterhuishouding, aanwezige soorten, natuurwaarden en koestersoorten in de omgeving, een globale visie voor een meer biodiverse site worden uitgewerkt, om daar stapje per stapje, bedrijf per bedrijf naar toe te werken. Binnen de grenzen van wat voor elk bedrijf aanvaardbaar en mogelijk is.
Concreet gaat midden december bij Materialise – één van de bedrijven van het research park Haasrode - opnieuw de schop in de grond voor een tweede plantdag – al is het in tijden van pandemie altijd met twee woorden spreken. Mogelijk trappen ook andere bedrijven of organisaties op die dag hun project af rond biodiversiteit, b.v. met een symbolische boomaanplant. Om nog meer ruchtbaarheid te geven aan de initiatieven in Haasrode, wordt er toegewerkt naar een evenement in het voorjaar, waar nog meer verschillende bedrijven in hetzelfde weekend activiteiten rond biodiversiteit inplannen.
Werk je zelf in het Leuvense en heb je zin om ook in jouw bedrijf biodiversiteit op de agenda te zetten? Contacteer ons op natuurpunt.bedrijventerreinen@gmail.com en we contacteren jou om te zien hoe we jou daarbij kunnen ondersteunen.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week