Afbeelding
Thierry Onkelinx

Straat in Sinaai niet langer kerkhof voor zeldzame Boommarter

16 feb 2016
Categorieën
Natuurbericht

De Weimanstraat in Sinaai geldt volgens gegevens uit het marternetwerk van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) als een knelpunt voor de Boommarter. Minstens 6 exemplaren van het zeldzame en bedreigde zoogdier kwamen er om. 10 jaar na het eerste gesprek over maatregelen om dat te voorkomen, wordt het zwart punt nu aangepakt.

De rijbaan krijgt snelheidsremmers en wordt op die plaatsen ook versmald zodat de boomkruinen meer dekking geven en een extra corridoreffect ontstaat. Niet alleen voor de veiligheid van fietsers en voetgangers zal het een verademing zijn. Tragere auto’s en strategisch geplaatste bomen zullen Boommarters helpen om de weg veilig over te komen. De bomen lokken de marters naar het versmalde gedeelte van de weg en daardoor neemt de kans op een ongeval gevoelig af. Onderzoekers van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) verleenden advies om het aantal dodelijke slachtoffers te laten dalen bij de geplande herinrichting van de weg.

Ons drukke en dichte verkeersnet heeft een grote impact op wilde dieren. Recent bleek uit cijfers van het telproject ‘Dieren onder de wielen’ dat vorig jaar 8.8 miljoen dieren het leven lieten op Belgische wegen. Onder de slachtoffers waren ook dieren als de Boommarter, die in Vlaanderen een erg beperkte verspreiding kennen. Het plots wegvallen van vooral jonge dieren kan de toekomst van de lokale populaties onder druk zetten.

Voor zoogdieren als Vos, Bunzing en Boommarter is er een piek in het aantal slachtoffers in het najaar. Jonge dieren die in het voorjaar geboren werden, worden in deze tijd van het jaar uit het leefgebied van hun ouders verstoten. In het leefgebied van de ouders is er namelijk niet genoeg voedsel voor meer dan twee volwassen dieren. De jongen moeten dus op zoek naar een eigen leefgebied. Als er niet toevallig net naast het gebied van de ouders een plaatsje vrijgekomen is, dan moeten de jongen vaak grote afstanden afleggen om een eigen stek te vinden. In Vlaanderen kruist een rondzwervend dier gemiddeld om de 300 meter een weg.

Afbeelding
bunzing_verkeersslachtoffer.jpg

Dode Bunzing in de Weimanstraat. Ook deze soort zal meeprofiteren van de maatregelen en het tragere verkeer. (foto: Koen Van Den Berge)

De Boommarter lijkt qua uiterlijk sterk op de Steenmarter, maar in tegenstelling tot de meer algemene Steenmarter, mijdt de Boommarter de bebouwde kom. Hij is vooral een bosbewoner en maakt zijn nest meestal in boomholtes. Zijn voedsel bestaat hoofdzakelijk uit muizen, jonge vogels en allerlei vruchten.

Met het telproject ‘Dieren onder de wielen’ verzamelt Natuurpunt in opdracht van de overheid gegevens over aangereden dieren. Bedoeling is om knelpunten zoals dit punt in Sinaai in kaart te brengen. Op basis van die informatie kunnen dan gericht maatregelen genomen worden om het aantal slachtoffers terug te dringen.

Tekst: Hendrik Moeremans, Natuurpunt
Foto's: Koen Van Den Berge & Thierry Onkelinx