Afbeelding
Hugo Willockx

Stropers doden 2 miljoen trekvogels op Cyprus

18 mrt 2015
Categorieën
Natuurbericht


Afgelopen jaar hebben Cypriotische stropers naar schatting meer dan twee miljoen trekvogels gedood, zo meldt BirdLife. Ondanks een verbod op deze praktijken staan soorten als de Zanglijster in Cyprus nog altijd bekend als een echte delicatesse. Voor de Europese trekvogelpopulaties is dat barslecht nieuws.

Trekvogels planten zich tijdens de lente en zomer voort in onze contreien, maar brengen de winter door in warmere oorden, zoals bijvoorbeeld op Cyprus. Het eiland in de Middellandse zee is voor veel vogels één van de meest geliefde winterverblijven. Maar, daar wordt misbruik van gemaakt door lokale stropers. Bepaalde zangvogels als de Zwartkop en de Zanglijster worden op Cyprus namelijk gezien als een echte lekkernij en worden in restaurants verkocht onder de Griekse benaming ‘ambelopoulia’. Daar komt bij dat de stropers niet-selectief te werk gaan, waardoor niet enkel de beoogde zangvogels, maar ook andere soorten als zwaluwen en uilen sneuvelen. In 2014 vielen er volgens Birdlife Cyprus meer dan twee miljoen slachtoffers, het hoogste aantal sinds de start van de tellingen dertien jaar geleden.

Hoewel het vangen en verhandelen van zangvogels op Cyprus al tientallen jaren verboden is, zijn er iedere herfst, op het moment dat de meeste trekvogels aankomen, nog tussen de 3000 en 4000 stropers actief. Een dozijn levert hen maar liefst 80 euro op, en de hele industrie is jaarlijks naar schatting meer dan 15 miljoen euro waard. De stropers lokken de vogels door opnames van zangvogels af te spelen. Eens de dieren verstrikt geraken in de moeilijk zichtbare en kleinmazige misnetten is er geen ontsnappen meer aan. Een andere veelgebruikte methode zijn de zogenaamde ‘limesticks’, takken die ingesmeerd worden met het plakkerige sap van een lokale pruimensoort. Veel vogels zien deze twijgen als de perfecte rustplaats, maar komen onherroepelijk vast te zitten.

De vangst en handel van zangvogels is door de Cypriotische wet al verboden sinds 1974, maar in de praktijk is er sindsdien niet veel veranderd. De lakse houding van de regering en doodsbedreigingen aan het adres van activisten maken de situatie nog een pak ingewikkelder. Birdlife Cyprus eist daarom een nultolerantiebeleid met strengere sancties voor iedereen betrokken in de illegale vogelhandel, van stropers tot restauranthouders.

Trekvogels komen op hun tocht sowieso al heel wat gevaren, waaronder de uitgestrekte Saharawoestijn, tegen, en kunnen deze illegale strooppraktijken dus missen als kiespijn.

Teken de petitie hier

Tekst: Ewout Lauwers & Gerald Driessens, Natuurpunt