Team Cummins en vrijwilligers Natuurpunt Rupelstreek plaatsen paddenschermen langs de Doornlaarlei in Rumst

Team Cummins en vrijwilligers Natuurpunt Rupelstreek plaatsen paddenschermen langs de Doornlaarlei in Rumst
7 Cummins-medewerkers en 7 Natuurpuntvrijwilligers waren op dinsdag 28 januari op de afspraak voor het plaatsen van paddenschermen langs de Doornlaarlei en een stukje Lage Vosbergstraat in Rumst.
Deze mooie samenwerking zorgde ervoor dat het plaatsen van 250 meter paddenschermen in een 3-tal uurtjes klaar was. Achter die paddenschermen werden op regelmatige afstanden emmers ingegraven. Trekkende padden komen in de emmers terecht, vrijwilligers van Natuurpunt zorgen ervoor dat diertjes die in de emmers terechtkomen aan de andere kant van de straat worden vrijgelaten.
De paddenoverzetactie in de Doornlaarlei in Rumst, dit jaar al voor het 11de jaar op rij, is een initiatief van Natuurpunt Rupelstreek en gemiddeld werden de voorbije jaren een 900-tal diertjes overgezet.
Vorig jaar werden 1.422 diertjes veilig de straat overgezet, daarbij: 1.158 gewone padden, 194 kleine watersalamanders, 63 alpenwatersalamanders en 7 kikkers. Meteen het op één na beste resultaten sinds de start van de paddenoverzetacties in 2010.
Medewerking Regionaal Landschap Rivierenland en gemeente Rumst
De materialen voor het plaatsen van de paddenschermen en emmers werden ter beschikking gesteld door Regionaal Landschap Rivierenland. Net zoals veiligheidsmaterialen zoals fluo-vestjes en koplampen.
Gemeente Rumst zorgt dan weer voor het plaatsen van wegsignalisatie.
Paddentrek
De paddentrek van de overwinteringsplaatsen naar de voortplantingspoelen start meestal in februari. Zodra de temperatuur s’ avonds en ‘s nachts boven de 8° stijgt, ontwaken miljoenen padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap. Tijdens die winterslaap zitten ze in een holletje in de grond, onder een stapel stenen of onder een takkenhoop. Dan beginnen aan de trek naar een poel, beek of sloot, de plaats waar ze geboren werden. De afstand tussen de overwinteringsplaats en die plaats, waar ze zich willen voortplanten, kan algauw enkele honderden meters bedragen. De amfibieën volgen zoveel mogelijk de kortste weg, en daarbij moeten ze meestal enkele straten kruisen en dat houdt risico’s in, vooral voor trekkende padden en salamanders. Kikkers zijn algauw met enkele flinke sprongen de straat over, bij kruipende padden en salamanders duurt de oversteek veel langer. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan de trekperiode tot eind maart duren.
Paddenoverzetters gezocht…
Tijdens geschikte avonden en nachten, met temperaturen boven de 8° en een beetje regen kan de paddentrek vrij intens zijn. Dan worden de emmers tijdens de avond en ochtend extra gecontroleerd op diertjes, die in de emmers terechtgekomen zijn. Die diertjes worden aan de andere kant van de straat weer vrijgelaten. Ondanks de paddenschermen komen sommige diertjes toch nog op de straat terecht, die worden dan meteen ook de straat overgezet.
Helpers zijn dan ook altijd welkom, neem daarvoor contact op met de contactpersoon van Natuurpunt. Kandidaat helpers zorgen ervoor dat ze steeds een fluo-vestje aanhebben en een emmer en zaklamp meebrengen, kan eveneens een goede hulp zijn.
Contactpersoon paddenoverzetactie Doornlaarlei Rumst: Ludwig Laureyssens
Email: ludwig.laureyssens@telenet.be
Tel. 015/31.99.07
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week