We beheerden
In De Rammelaars plantten we 24—25 november 1.6 ha bos op voormalige natte, laaggelegen maisakkers. We creëren bio-divers bos met als soorten een mengeling van zomereik, wintereik, zwarte els, winterlinde, haagbeuk, wilde kers, ruwe berk en zachte berk; en bosranden van gelderse roos; hondsroos, vogelkers, hazelaar, lijsterbes en sleedoorn. De bosranden vormen de overgang naar landbouwgronden toe. In totaal werden 3200 boompjes aangeplant. Leerlingen van basisschool De Regenboog (Tessenderlo) kwam helpen, onder begeleiding van Educatief Natuurbeheer Limburg. Ter voorbereiding boorde de Natuurpunt professionele ploeg regio Mol plantgaten Verder werd nog meer wandelpad aangelegd.
De beheerploeg hooide en maaide weer heel efficient alle graslanden in het gebied. Bij het Natuur.huis werd verder bamboe verwijderd — een exoot die niet thuishoort in de natuur. En rond de vijver schilden we Amerikaanse vogelkers, om die zo uit te putten en te doen afsterven.
Een toegankelijkheidsregeling voor het gebied is pgesteld, en een uitbreiding van het globale kader ingediend, wat het gebied noord– en westwaarts uitbreidt, zodat ook Schepenenbroek zal opgenomen worden in het natuurgebied.
Voor Veldhovenheide werd het nieuwe natuurbeheerplan voor de Vallei van de Groite Beek goedgekeurd. De toegankelijkheidsregeling werd verder uitgewerkt.
Activiteiten voor groot en klein
In het voorjaar organiseerden we naar aloude traditie dauwtrappen met ontbijt op 1 mei, en voor de tweede keer een Nachtegalennacht met Koen Leysen (12 mei). Tijdens de wandeling werden een achttal zangposten waargenomen. De caféploeg is sterk uitgebreid met nieuwe vrijwilligers, en in juli organiseerden we een BBQ om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet (8 juli).
De gemeente Ham organiseerde Vurige Tongen met verhalenverteller bij een kampvuur op het terras (5 juli). De regen dwong ons helaas binnen. 80 kinderen en monitoren van het Nike zomerkamp kwamen een dagje wandelen en waterdierjes bestuderen (5 juli).
Het najaar stond in het teken van wolven met wolvenexpo, lezing (6 okt) en wolvennacht met verhalenvertellers onderweg (12 okt). Een totaal van 553 personen bezochten de tentoonstelling, waaronder 7 schoolklassen.
We kregen hulp
Zestig leerlingen van basisschool de Regenboog kwamen helpen met de het aanplanten van boompjes, en leerlingen van het Technisch Instituut St-Paulus in Mol kwamen dit jaar vier dagen helpen in De Rammelaars, Zij voerden maaisel af van een vochtig grassland dat machinaal niet kan bewerkt worden. Deze schoolbezoeken worden begeleid door Educatief Natuurbeheer Limburg.
Melexis hield een familiedag in De Rammlelaars en hielpen met verwijderen van bamboe en ruimen van zwervuil langs de weg.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief