Toekomst van Landschap De Liereman

Dat we Landschap De Liereman moeten koesteren, begrijpt iedereen. Het unieke natuurgebied kent een bonte verzameling van natuurlijke biotopen met een hoge biodiversiteit zoals heide, vennen en bossen. Het prachtige, gevarieerde landschap, aangevuld met rijke erfgoedwaarden, bevat ook onder de grond heel wat bodemkundige en archeologische bijzonderheden. De komende jaren voeren Natuurpunt en de Vlaamse landmaatschappij (VLM) werken uit om die natuurparel te beschermen en verder te ontwikkelen. De beheersmaatregelen die Natuurpunt beoogt, staan samengevat in een natuurbeheerplan. Dat natuurbeheerplan ging afgelopen vrijdag in publieke consultatie.
Waarom verandert Landschap De Liereman?
Landschap De Liereman is niet alleen uniek in Vlaanderen. Ook Europa erkent de waarde van het natuurgebied. Daarom werd het gebied opgenomen in het Natura2000-netwerk. Dat houdt in dat er specifieke richtlijnen zijn om de natuur, de planten en de dieren in het gebied te beschermen. De Vlaamse Overheid stelde voor elk gebied in het netwerk nog specifieke natuurdoelstellingen op. Om die doelstellingen te behalen, startte Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en VLM met ‘natuurinrichting De Liereman’ en stelde Natuurpunt een natuurbeheerplan op.
Het natuurbeheerplan
Het natuurbeheerplan kan gezien worden als een contract tussen de Vlaamse overheid en de beheerder, in dit geval Natuurpunt, om de uitgetekende doelen te realiseren. Het zorgt ook voor administratieve vereenvoudiging zodat voor het uitvoeren van de beschreven maatregelen minder vergunningen en vrijstellingen aangevraagd moeten worden Op 10 februari ging het nieuwe natuurbeheerplan in publieke consultatie. Raadplegen kan hier. Tot en met 11 maart kunnen opmerkingen of bezwaren schriftelijk worden ingediend. De looptijd van een beheerplan bedraagt 24 jaar.
De doelen
De natuurinrichting en het natuurbeheerplan mikken op enkele gezamenlijke doelen. De vernatting van het veengebied is bijvoorbeeld een van de centrale thema’s. Veengebieden slaan massaal koolstof op in de bodem. Veel veengebieden dreigen echter te verdrogen, waardoor er veel koolstof kan ontsnappen. Door het gebied te vernatten leveren we een belangrijke bijdrage aan het klimaat.
Een ander doel is het herstellen van natuurlijke vegetaties zoals heide en vennen. De typisch Kempense biotopen zijn al eeuwenlang een thuis voor bijzondere en beschermde soorten zoals nachtzwaluw, boomleeuwerik, heikikker en rugstreeppad. De leefgebieden van die soorten staan evenwel al decennialang onder druk door verdroging, vermesting en versnippering.
Er is nog zo veel meer te vertellen …
Daarom organiseerden medewerkers van Natuurpunt, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos op 19 februari enkele infowandelingen in Landschap De Liereman. Buurtbewoners en andere geïnteresseerden kregen in het veld informatie over hoe de toekomst van het natuurgebied eruit ziet, waarom de werken essentieel zijn en hoe we praktisch te werk gaan. Kon je er niet bijzijn? Of wil je de informatie nog eens rustig doornemen? Surf dan naar https://tinyurl.com/ToekomstLandschapDeLiereman.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week