Toelichting beheerwerken in Landschap De Liereman

Deze winter gaan er naast de algemene beheerwerken nog extra werken door in het natuurgebied. Op verschillende plaatsen in het gebied staan infoborden over beheerwerken die aan de gang zijn of die nog van start moeten gaan. Ook langs onze uitgestippelde routes kan je werken tegenkomen. Hieronder een beknopte toelichting van de beheerwerken per bestand (zie kaartbijlage: ‘Beheerwerken 2021-2022’).
Heb je nog andere vragen? In onze FAQ vind je vast een antwoord op je vraag. Zo niet, contacteer Guy Laurijssens (Consulent Natuurplanning) op guy.laurijssens@natuurpunt.be
Bestand 1: Oude Bergstraat - Bergstraat
In de Oude Bergstraat (waar de blauwe en bruine wandeling langskomt) verwijderen we een deel van de grove dennen. Door deze dunning krijgen de overgebleven dennen en loofbomen meer plaats en kunnen ze verder uitgroeien tot grote bomen. In de Bergstraat verwijderen we een strook van 15 meter aan grove dennen. Dit doen we om de veiligheid van wandelaars en fietsers te kunnen garanderen. Na de werken kan er een zuidgerichte bosrand ontwikkelen waar tal van vlinders en andere insecten van profiteren.
Bestand 2: Heirbaan
De beheerwerken langs de Heirbaan zijn afgerond. De letterzetter, een schorskever die verzwakte fijnsparren dodelijk treft, had de voorbij jaren heel wat stukken bos aangetast. Om de veiligheid van wandelaars en fietsers te kunnen garanderen moest er ingegrepen worden. Enkel het opruimwerk moet nog gebeuren.
Bestand 3: Oude Bergstraat – Bergstraat
De letterzetter heeft ook langs het wandel- en fietspad tussen de Oude Bergstraat en de Bergstraat heel wat stukken bos aangetast. Om de veiligheid van wandelaars en fietsers te kunnen garanderen moet er ingegrepen worden.
Bestand 4: Duitse weg – Lieremanweg
Ter hoogte van de Duitse weg en de Lieremanweg (waar de rode, blauwe, groene en bruine wandeling langskomen) werden de aanwezige naaldbomen gekapt om het heidelandschap te herstellen. Om de ontwikkeling van de heide te stimuleren wordt een deel van het terrein nu geplagd. Hierbij wordt de vegetatie en een deel van de strooisellaag verwijderd zodat heidezaden kunnen kiemen vanuit de zaadbank in de bodem. Op termijn zal hier een gevarieerde heide ontwikkelen waar bijzondere soorten zoals boomleeuwerik, nachtzwaluw en levendbarende hagedis zich thuis voelen. Deze herstelmaatregelen worden mogelijk gemaakt dankzij steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en de Vlaamse Overheid (Agentschap voor Natuur en Bos).
Bestand 5: Uitkijktoren - Lieremanweg
Tussen het ven aan de uitkijktoren en de aardgasstrook (waar de rode, blauwe en groene wandeling langskomen) werd een deel van de naaldbomen gekapt om het heidelandschap te herstellen. Om de ontwikkeling van vochtige heide te stimuleren wordt de randzone naast het ven geplagd. Hierbij wordt de vegetatie en een deel van de strooisellaag verwijderd zodat heide en pioniersoorten zoals zonnedauw kunnen kiemen vanuit de zaadbank in de bodem. Op termijn zal hier een gevarieerde heide ontwikkelen waar bijzondere soorten zoals de heikikker, het heideblauwtje en de nachtzwaluw zich thuis voelen. Deze herstelmaatregelen worden mogelijk gemaakt dankzij steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en de Vlaamse Overheid (Agentschap voor Natuur en Bos).
Bestand 6: Zone brand - Lieremanweg
De brand die woedde in april 2020 heeft een groot deel van de dennenbomen aangetast. Langs de Lieremanweg (waar de blauwe en groene wandeling langskomen) verwijderen we de bomen die de brand niet hebben overleefd zodat er een open heidelandschap kan ontstaan. Daarnaast verwijderen we de bovenste grondlaag in een randzone van het achterliggende veengebied zodat de natte en venige heide kan herstellen.
Bestand 7: Kievitvenweg
Langs de Kievitvenweg werden de aanwezige naaldbomen gekapt om het heidelandschap te herstellen. Om de ontwikkeling van heide te stimuleren wordt een groot deel van het terrein eerst gebosfreesd en daarna geplagd. Hierbij wordt de vegetatie en een deel van de strooisellaag verwijderd zodat heidezaden kunnen kiemen vanuit de zaadbank in de bodem. Op termijn zal hier een gevarieerde heide ontwikkelen waar bijzondere soorten zoals de boomleeuwerik en nachtzwaluw zich thuis voelen. Deze herstelmaatregelen worden mogelijk gemaakt dankzij steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) en de Vlaamse Overheid (Agentschap voor Natuur en Bos).
We verontschuldigen ons voor de eventuele ongemakken tijdens de werken. We proberen onze bezoekers zo goed mogelijk te informeren. In elk geval komt de natuur op de eerste plaats. Bedankt voor het begrip.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week