Trekpaarden op de Wijngaardberg

Trekpaarden op de Wijngaardberg
Graag brengen we jullie op de hoogte dat we starten met een geleidelijke omvorming - van dit momenteel nog door uitheemse soorten gedomineerde bos - naar een inheems, gevarieerd en structuurrijk bos, door het verwijderen van uitheemse bomen.
Waarom doen we dit?
Het bos bestaat actueel voor een groot deel uit uitheemse soorten zoals bv Amerikaanse eik. Dit zijn soorten die snel groeien, maar zich ook heel snel uitbreiden en hierdoor inheemse boom- en struiksoorten zelf gaan verdringen. Bovendien zijn er in tegenstelling tot bij inheemse soorten veel minder insecten die hier in, op en onder leven, wat op zijn beurt ook een gevolg heeft op heel de voedselketen.
Wat gaan we doen?
We gaan in het bos periodiek en verspreid individuele uitheemse bomen verwijderen. Deze omvorming doen we over een zeer lange periode. We doen dit bewust verspreid om 1) ervoor te zorgen dat er altijd een bossfeer behouden blijft en 2) omdat we weten dat Amerikaanse eik massaal zal kiemen als we te veel bomen ineens verwijderen. Door het geleidelijk verwijderen van deze uitheemse soorten gaan inheemse soorten zoals beuk, zomer- en wintereik, berk en wilde lijsterbes zich kunnen uitbreiden. Bovendien zullen we inheemse soorten die er eigenlijk ook thuishoren maar niet of amper voorkomen, een handje helpen door middel van aanplanten en inzaaien. We hebben het hier dan over soorten zoals winterlinde en hazelaar.
We kiezen er tevens bewust voor om zoveel mogelijk van de bomen met trekpaarden uit te slepen. Hiermee proberen we bodemschade te voorkomen. Naast het verwijderen van de bomen zullen een aantal stammen ook blijven liggen, of kiezen we ervoor om bomen te ‘ringen’ zodat ze staand kunnen afsterven. Dit is ook belangrijk om meer dood hout - wat een belangrijke sleutelrol speelt in een bosecosysteem - in het bos te krijgen.
Zowel voor de natuur als de beleving voor de bezoekers zal dit ten goede komen. We hopen dan ook op jullie begrip.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week