Afbeelding
Wilde Bij
Natuurpunt Knokke-Heist

Vandaag stemt Vlaamse regering haar budget: géén middelen voorzien voor natuurherstel

19 dec 2024
Categorieën
Natuurbeleid

In augustus werd de Europese natuurherstelwet van kracht, die de lidstaten oplegt om hun gedegradeerde natuur te herstellen. In het Vlaams budget voor 2025 en het centenboekje worden nu echter geen specifieke middelen voorzien om die wet te implementeren. ‘Zonder financiële middelen blijft de natuurherstelwet dode letter; de regering neemt de Europese verplichtingen niet serieus’, reageert Reine Spiessens, beleidsmedewerker biodiversiteit bij WWF en coördinatrice van de Biodiversiteitscoalitie.  

Omdat in Vlaanderen zoveel versnipperde ruimte bestaat, die bovendien zwaar op de proef gesteld wordt, is natuurherstel er des te urgenter. Ecosystemen moeten er hersteld worden, zodat de achteruitgang van biodiversiteit gekeerd wordt. Waar gaat dat over? De terugval van bestuivers zoals wilde bijen aanpakken, het aantal boerenlandvogels verhogen, veengebieden herstellen, bossen meer veerkracht geven en rivieren vrij laten stromen.  

Dat er in het centenboekje voor de uitvoering van het regeerakkoord geen specifiek budget is vrijgemaakt voor natuurherstel, is zowel kwalijk als bijzonder. Het wekt de indruk dat de Vlaamse regering niet alleen in haar begroting voor 2025, die morgen gestemd wordt, maar ook in de begrotingen van de jaren daarna geen specifieke middelen voor natuurherstel zal voorzien. Investeren in natuur is nochtans economisch interessant: het resulteert in besparingen op de ziektekosten, minder overstromingsschade en meer inkomsten voor de lokale horeca- en recreatiesector.  

‘Dat geldt zeker voor Vlaanderen’, legt Reine Spiessens uit. ‘Het VITO berekende bijvoorbeeld dat elke euro die geïnvesteerd wordt in het herstel van natuurgebied Demerbroeken 8 euro oplevert. Dat gebied is goed voor 12,8 miljoen euro aan verminderde ziektekosten per jaar en 3,6 miljoen inkomsten binnen de horeca en recreatie’.

Maatregelen en monitoring

Investeren in natuurlijke oplossingen, zoals wetlands tegen overstromingen, is vaak ook goedkoper én effectiever dan in technische infrastructuren zoals dijken. Belangrijke stappen die meteen gezet moeten worden, zijn het in kaart brengen van de financieringsbehoeften, het opstellen van een natuurherstelplan met specifieke maatregelen en het opstarten van bijkomende monitoring. Dit wordt door de natuurherstelwet gevraagd. De Biodiversiteitscoalitie roept de Vlaamse regering daarom alsnog op om haar verantwoordelijkheid te nemen en de nodige middelen te voorzien.  

‘Door niet te investeren in natuurherstel leg je het fundament van de volgende crisis. Een goed functionerend bedrijf bouw je ook niet zonder solide toeleveringsketen. We verwachten daarom dat de Vlaamse parlementsleden vandaag tijdens de begrotingsgesprekken zullen pleiten voor specifiek budget voor natuurherstel’, besluit Spiessens.

"De Vlaamse regering is zich bewust van de verplichting om de natuurherstelwet uit te voeren, maar lijkt zich nog steeds niet bewust van de noodzaak ervan. Ze pleegt dan ook schuldig verzuim door in de begroting geen cent te voorzien voor uitvoering van de wet en het broodnodige natuurherstel in Vlaanderen", reageert Anja Delief (Beleidsmedewerker Natuurpunt).

Afbeelding
Coalitie
Natuurpunt

Over de Biodiversiteitscoalitie 

De Belgische Biodiversiteitscoalitie is een partnerschap van WWF, BOS+, Greenpeace, Natagora, Natuurpunt, Canopea, Bond Beter Leefmilieu en Vogelbescherming Vlaanderen. De coalitie heeft als missie het verlies aan biodiversiteit in België en zijn voetafdrukgebieden een halt toe te roepen en om te keren door gezamenlijke belangenverdediging bij Belgische federale en regionale politieke besluitvormers.