Afbeelding
Gehoornde metselbij
Chantal Deschepper

Verkoop bijenhotels neemt een hoge vlucht

20 aug 2014
Categorieën
Natuurbericht

Bericht uitgegeven door Natuurpunt op woensdag 20 augustus 2014

Dat het met de bijen de laatste jaren niet goed gaat, is voor de meeste mensen geen geheim meer. Om de bijencrisis terug te dringen, worden er steeds vaker bijenhotels in de tuin geplaatst. Ook Natuurpunt verkoopt die hotels en ziet een spectaculaire stijging in het aantal verkochte exemplaren. Maar naast de hotels zijn er ook andere inspanningen nodig om de bijen te helpen. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kunnen we ervoor zorgen dat bijen hun essentieel plekje in onze natuur niet verliezen.

Bijenhotels verkopen de laatste jaren als zoete broodjes. Zo draait de werkplaats van Natuurpunt in Ekeren op volle toeren: in 2014 werden er nu al 50 grote en 500 kleine bijenhotels verkocht, in vergelijking met respectievelijk 40 en 500 voor 2013. Ook enorme bijenhotels van drie bij vier meter, die sinds kort tot de mogelijkheden behoren, zijn in trek. Het is dus duidelijk dat de Vlaming bekommerd is om het lot van de bijen.

Met reden: 37 procent van onze voeding wordt bestoven door de insecten, wat overeenkomt met een waarde van 22 miljard euro voor bestuiving op Europese schaal. Zowel solitaire wilde bijen als kolonievormende honingbijen leveren daaraan een belangrijke bijdrage. Ook in de natuur hebben bijen een belangrijke functie. Bepaalde plantensoorten kunnen bijvoorbeeld enkel door een bepaalde soort bij bestoven worden. Bijen staan de laatste jaren echter onder grote druk door pesticiden, een gebrek aan voedselplanten en de versnippering van hun leefgebieden, en bij honingbijen zijn er verder ook parasieten zoals de Varroamijt die grote sterftes veroorzaken.

Afbeelding
Bijenhotel

Een net gebouwd bijenhotel: een van de stappen om van je tuin een bijenvriendelijke plek te maken (Foto: Wannes Maebe)

Dat bijenhotels al een stap in de goede richting zijn voor wilde bijen, kan niet ontkend worden. Slechts één op zeven bijensoorten nestelt echter in een bijenhotel, dus ook alternatieve nestgelegenheden, zoals open plekjes in de bodem, zijn nodig. Bovendien hebben wilde bijen die op hotel gaan ook voedsel nodig. Daarom is het eveneens belangrijk om je tuin goed in te richten voor de bijen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan nectar- en stuifmeelrijke planten zoals Gewone rolklaver, dovenetels of Heelblaadjes. Vruchtdragende struiken waarvan de bloemen veel nectar bevatten, zoals Aalbes, zijn niet alleen voor bijen een plezier, maar ook voor jou. Zorg verder zeker voor wat bloemenlandschappen, want zonder bloemen zie je geen bijen. Wie geen tuin vol stekende insecten wilt, hoeft niets te vrezen: wilde bijen zijn verre van agressief en steken niet.

Naast aangepaste plantensoorten in je tuin kan je ook met een goed tuinonderhoud een verschil maken. Pesticiden spelen een grote rol in de bijencrisis en moeten daarom resoluut geweerd worden. Vaak zijn er ook oplossingen zonder dat je daarvoor pesticiden hoeft te gebruiken. Daarnaast kan je delen van je tuin laten verwilderen. Voor wilde bijen die in de grond nesten, zoals hommels, is dat het paradijs op aarde. Wat dood hout in je tuin is dan weer de perfecte woonst voor onder meer metselbijen.

Bijen een kans geven in je tuin en ondertussen Natuurpunt steunen? Het kan. Neem een kijkje op de website van Natuurpunt voor meer info over de aankoop van een bijenhotel. Ook voor bedrijven en organisaties kunnen bijenhotels een goede investering zijn, en met een bijenhotel in de vorm van je logo maak je je groene intenties openbaar. Zin om zelf de handen uit de mouwen te steken? Op de websitevan Natuurpunt vind je hoe je van je tuin een waar bijenparadijs kan maken.

Tekst: Jan Vanstockem
Foto's: Wannes Maebe, Chantal Deschepper