Vernieuwing Vlaams natuurbeheer opnieuw stap dichterbij
De Vlaamse Regering keurde vorige week vrijdag de uitvoeringsbesluiten goed over het vernieuwde natuurdecreet in Vlaanderen. Na protest van natuurverenigingen werden de voorstellen eerder al grondig bijgestuurd tot een werkbaar model. Natuurpunt ziet nog twee aandachtspunten: een verhoging van de budgetten en een duidelijke evaluatie van het beheer. Het pakket gaat nu naar de Raad van State voor het definitief kan worden goedgekeurd.
Sinds 2014 is er in Vlaanderen een nieuw natuurdecreet dat meer mensen warm moet maken voor natuurbeheer. Het oude systeem wordt hierbij hertekend om nieuwe natuurbeheerders meer kansen te geven, Europees beleid beter te verankeren en de financiering correcter te laten verlopen.
De vernieuwing van het natuurbeheer heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Vier uitvoeringsbesluiten bepalen concreet wie onder welke voorwaarden en tegen welke financiering aan natuurbeheer kan doen. Natuurpunt reageerde fel tegen de eerste voorstellen omdat ze onvoldoende garanties boden voor bestaande reservaten, kleine reservaten en niet-Europees beschermde natuur. De Vlaamse Regering stuurde daarop de voorstellen grondig bij.
Het hele pakket passeerde vorige week vrijdag langs de regering na advies van de Minaraad en moet nu voor advies naar de Raad van State. Fundamentele zaken kunnen in deze fase niet meer gewijzigd worden, maar Natuurpunt vraagt aandacht voor twee elementen in de praktische uitwerking.
De uitdagingen zijn erg groot: als de Vlaamse regering haar beleidsplannen wil realiseren, dan moet ze duizenden hectares extra natuur realiseren in Vlaanderen. Een bijkomende impuls in de vorm van bijkomende budgetten voor aankoop, beheer en inrichting van natuurgebieden lijkt dan ook noodzakelijk.
Ook de beheerevaluatie staat nog niet op punt: alle beheerders moeten op eenzelfde manier de resultaten van hun harde werk monitoren. Daarvoor is een code goede praktijk nodig. Die is er nog niet. Natuurpunt apprecieert wel de inspanningen van ANB en INBO in dit proces en vraagt om gauw te landen voor de definitieve goedkeuring van het pakket.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week