Peter, de gids, en z'n jonge assistent Simon begeleidden ons van poel tot poel in het Plaisiersbos om na te gaan hoe het gesteld is met de amfibieën in dit gebied. De avond voordien had hij een fuik gelegd in een vijftal poelen.
Eerst kregen we een lesje in systematiek en het belang van biodiversiteit in onze natuur.
Daarna werd in elke poel de fuik boven gehaald om te zien wat erin zat. Van deze gelegenheid werd tevens gebruik gemaakt om de diertjes te tellen.
In poel 1 (de oudste poel in het bos) telden we 14 mannelijke en 6 vrouwelijke Alpenwatersalamanders en 4 kleine watersalamanders.
In poel 2 (bos) werden enkel 4 vrouwelijke Alpenwatersalamanders geteld.
In Poel 3 (in grasland) telten we 1 mannetje en 8 vrouwtjes van de Alpenwatersalamander, 2 vrouwtjes van de kleine watersalamnder en hebben we een groene kikker waargenomen.
Poel 4 (in grasland met veel lichtinval en een redelijke algengroei) leverde 5 mannelijke en 1 vrouwelijke Alpenwatersalamander op en telten we 3 mannetjes en 1 vrouwtje van de kleine watersalamander.
In poel 5 tenslotte (in grasland dichtbij de ingang) geen salamanders, maar kregen we als bonus wel de geelgerande watertor, een libellelarve, een gedeeltelijk opgegeten staafwants en een dikkopje van de bruine kikker te zien.
In de graslanden werd aangetoond wat het effect is van het verschralen van de bodem. Tussen het gras groeien heel wat verschillende plantensoorten, waaronder het reukgras, een indicator voor goed natuurbeheer.
Bekijk het album voor meer sfeerfoto's van deze zeer geslaagde activiteit.
Rony Jacobs
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief