Op zaterdag 4 en zondag 5 februari 2012 organiseert Natuurpunt voor de twaalfde opeenvolgende winter de nationale telling van tuinvogels. In Wallonië gebeurt de telling door zusterorganisatie Natagora. De voorbije maanden werden er geen spectaculaire aantallen geteld maar de strenge koudegolf kan nog voor vuurwerk zorgen!
De vorige winter (2010-2011) was een feest voor de tuinvogelliefhebbers onder ons. Een recordaantal Vinken en Kepen vonden hun weg naar de voederplaatsen in de Vlaamse tuinen. De aantallen waren zo indrukwekkend dat de Vink voor de eerste keer sinds 2000 de Huismus van de eerste plaats als talrijkste tuinsoort verdrong. Een invasie uit het noordoosten van bv. Zwarte mees, Kruisbek, … werd er niet opgetekend, maar de sterke sneeuwval leverde in heel wat tuinen toch verrassende resultaten op. Zo doken door het langdurig sneeuwtapijt in sommige tuinen zelfs Grauwe gorzen op.
Vorig jaar zochten een record aantal Kepen de voedertafels op. Brengt de strenge vorst ze dit jaar opnieuw tot in de tuinen? (foto: François Van Bauwel)
Dit jaar blijkt uit demaandelijkse tellingen dat de Vink opnieuw talrijk onze tuinen bezoekt en de strenge koude kan die aantallen nog doen stijgen. Maar de Keep is deze winter een erg zeldzame verschijning in Vlaamse tuinen. Nochtans was er tot midden januari een slaapplaats van ongeveer 1 miljoen Kepen in het Duitse Tübingen (nabij Stuttgart). Tijdens de Duitse tuinvogeltellingen van vorige week was de Keep zelfs de zevende talrijkste tuinsoort. In Vlaanderen haalde de Keep nog nooit de top tien. Of de Kepen ons alsnog kunnen bereiken, zal afwachten worden. In 2002 en 2006 zakten ze ook pas in februari in grotere aantallen naar de Vlaamse tuinen af.
Vorig jaar namen 6.300 gezinnen deel aan de actie Vogels Voeren en Beloeren. Ook dit jaar kan iedereen, zowel kinderen als volwassenen, deelnemen aan de telling. Noteer tijdens een halfuurtje of langer welke soorten en hoeveel vogels van elke soort de voederplaats bezoeken. Omdat niet alle soorten op hetzelfde moment aan tafel gaan, is het nuttig om op verschillende tijdstippen waar te nemen. Noteer per soort steeds het grootste aantal dat je op hetzelfde moment hebt geteld. Op de website van de tuinvogeltelling vind je het telformulier en de spelregels, en ook de top tien van de voorbije jaren en de evoluties van de aantallen.
Tekst: Wim Van Den Bossche, Natuurpunt Foto: François Van Bauwel
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief