Vlaamse Waterweg wil knippen in grootste klimaatproject van Vlaanderen

Natuur zal, naast technologie, een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Zowel om een verdere opwarming te vermijden, als om ons aan te passen aan de gevolgen ervan. Nooit eerder klonk de roep om een krachtig klimaatbeleid luider. En toch stelt de Vlaamse Waterweg voor om net nu te beknibbelen op het budget van het Sigmaplan, het instrument dat miljoenen Vlamingen moet behoeden voor overstromingen als gevolg van een veranderend klimaat. De Vlaamse Regering moet vermijden dat dat gebeurt, en het project uitbreiden naar andere valleien.
Het Sigmaplan rond de Schelde is het grootste klimaatproject in Vlaanderen: dijken worden verplaatst en rivieren krijgen opnieuw ruimte. Door overstromingsgebieden aan te leggen, beschermen we steden en dorpen voor wateroverlast. Door de klimaatverandering zal de zeespiegel stijgen en zullen stormen in aantal toenemen en heviger worden. Maar het project is structureel ondergefinancierd om binnen de voorziene timing -tegen 2030- gerealiseerd te worden.
Maar, net op het moment dat tienduizenden jongeren en burgers de straat op komen om meer en snellere actie tegen de klimaatcrisis te eisen, beslist de Vlaamse Waterweg om haar inspanningen voor de verwezenlijking van het Sigmaplan met een derde terug te schroeven. Onbegrijpelijk.
Terwijl de voorbije jaren telkens 30 miljoen euro in de realisatie van bijkomende overstromingsgebieden langs de Schelde en haar bijrivieren werd geïnvesteerd, keurde de Raad van Bestuur van de Vlaamse Waterweg vorige week een investeringsplan goed waarin het Sigmabudget voor 2019 herleid wordt tot 20 miljoen euro. Dat is minder dan de helft van de 50 miljoen euro per jaar die de Vlaamse regering in 2004 begroot heeft bij de start van het geactualiseerde Sigmaplan. Nochtans zijn de klimaatuitdagingen sindsdien niet kleiner geworden.
Hierdoor dreigt de realisatie van het Sigmaplan aanzienlijke vertraging op te lopen. Deze verdere bezuiniging ten koste van de beveiliging tegen overstromingen is hallucinant en maatschappelijk onverantwoord. Natuurpunt roept minister Weyts (N-VA) en de voltallige Vlaamse regering op om het voorliggend investeringsplan van de Vlaamse Waterweg niet goed te keuren.
Het Sigma-plan was een sterk antwoord op de watersnood in 1976. Het moest water uit de huizen houden door dijken te verhogen. Omwille van de zeespiegelstijging en de dreiging van meer en hevigere stormen als gevolg van de klimaatopwarming werd dit plan in 2004 bijgesteld. Doel: de Schelde en haar zijrivieren extra ruimte geven zodat ze veerkrachtiger zijn en zodat overstromingen vermeden worden. Zo werden nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden aangelegd in Kruibeke-Bazel-Rupelmonde en de Bergenmeersen langs de Schelde, of het Zennegat aan de Dijlemonding. Ze houden de voeten van de inwoners droog bij watersnood en zorgen tegelijk voor meer natuur.
De overheid zou, gesterkt door de klimaatmarsen van jong en oud, net extra budget moeten vrijmaken voor projecten zoals het huidige Sigmaplan. En niet besparen op het klimaat. De tijd is ook rijp om de succesvolle aanpak van het plan te vertalen naar de Dender, de Leie en het kustgebied. Het herstellen van zogeheten wetlands zorgt namelijk voor zowel de opslag van CO2 als voor bescherming van mens en biodiversiteit.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week