Afbeelding
Blijkbaar loopt er iets mis want hier had een afbeelding van een Iepenpage moeten staan.
Maxime Fajgenblat

Vlinderbos maakt reputatie waar

4 jul 2018
Categorieën
Natuurbericht

Aan de Reutenbeek beheert Natuurpunt Druivenstreek reeds een paar jaren enkele waardevolle bospercelen. Het lokale beheerteam werkt er onder andere aan de uitbouw van een heus vlinderbos. En dat deze omgeving zich daartoe uitstekend leent, wordt ondersteund door de eerste vlinderinventarisatie die er werd gehouden: er konden verschillende voor het gebied nog niet gekende soorten aan de lijst worden toegevoegd. Daaronder ook de zeldzame Iepenpage.

Update 12 juli '18: Vandaag werd ook de eerste Grote weerschijnvlinder in het gebied ontdekt.
Update 26 juli '18: Weer een hoogdag voor de Reutenbeek want vandaag werd ook de Spaanse vlag met zekerheid aangetroffen.

Het begon meteen sterk: de inventarisatie was nog maar net gestart en er werd een Iepenpage gespot. Al snel bleek het zelfs om een tiental individuen te gaan. “Dit is toch wel behoorlijk uitzonderlijk. Zelf heb ik nog niet eerder zoveel individuen van deze zeldzame vlindersoort bij elkaar gezien.” Aan het woord is Maxime Fajgenblat, bioloog en vrijwilliger binnen de Natuurstudiegroep Dijleland en vlinderspecialist van het beheerteam.

Een echte opsteker

Ook Sam Bennekens, beheerder van het gebied en voorzitter van de afdeling, is opgetogen: “We vermoedden al dat het natuurgebied geschikt was voor deze zeldzaamheid, maar dat de aanwezigheid ervan zo snel zou worden aangetoond, durfden we niet hopen. Deze opsteker voor het gebied en het team onderstreept dat de doordachte keuzes die werden gemaakt de juiste zijn! Wij blijven ons verder inzetten om het biotoop geschikt te maken voor de gekozen doelsoorten”.

Ook andere zeldzaamheden aanwezig

Deze doelsoorten zijn de Spaanse vlag, de Grote weerschijnvlinder en de Kleine ijsvogelvlinder, drie andere vlindersoorten die het tegenwoordig steeds beter lijken te doen en in de nabijheid van het vlinderbos voorkomen. Mits de juiste beheerwerken kunnen zij er een uitbreiding van hun leefomgeving vinden. Tijdens de inventarisatie werden deze soorten nog niet ontdekt, maar de toekomst oogt rooskleurig. Enkele andere waarnemingen onderschrijven immers de potenties van het gebied.

Zo werden meerdere exemplaren van het Kaasjeskruiddikkopje en Bruin blauwtje gevonden. Beide soorten kwamen tot een tiental jaar geleden zelfs nog niet voor in de streek en zijn nog steeds vrij schaars. En ook de tweede waarneming van een Koninginnenpage op één maand tijd doet vermoeden dat de zuidelijk georiënteerde helling een vaste stek vormt voor deze elegante vlinder.

Afbeelding
Bruin blauwtje

Bruin blauwtje (c) Maxime Fajgenblat

“Dat een andere iconische en zeldzame page, de Sleedoornpage, niet werd gezien ondanks het feit dat we 100% zeker zijn dat deze soort in het gebied reeds aanwezig is, is niet zo verwonderlijk.”, aldus Maxime. “Begin juli trekken de rupsen van de Sleedoornpage zich terug in de strooisellaag om daar te verpoppen. Pas binnen enkele weken komen uit die poppen prachtige volwassen vlindertjes te voorschijn.”

Doe mee

Om ook die latere soorten op te lijsten, wordt op zondag 19 augustus '18 een volgende inventarisatie gehouden. De ideale zomeractiviteit voor kinderen: met vlindernetten worden vlinders gevangen en na determinatie opnieuw vrijgelaten en met verrekijkers worden bomen en struiken afgespeurd. Wie erbij wil zijn, vindt hier alle informatie.

Ook leuk is eigenhandig bijdragen aan de uitbreiding van de vlinderpopulatie. Daartoe kan je je vrijblijvend inschrijven op de maillijst van het beheerteam. Dan krijg je een uitnodiging voor elke werkdag, maar je komt en gaat zoals het je het beste past. Helpende handen kunnen zich steeds melden via [email protected].

Afbeelding
groteweerschijnvlinder1.jpg

Op 12 juli '18 werd ook de Grote weerschijnvlinder in het gebied ontdekt (c) Maxime Fajgenblat