Vlotten aan de kant – nieuwe takken op het takkeneiland Noordelijk eiland

Vlotten aan de kant – nieuwe takken op het takkeneiland Noordelijk eiland
Dinsdag 23 februari was het alle hens aan dek voor enkele vrijwilligers van Natuurpunt Rupelstreek. Dankzij de overvloedige regen van de voorbije maanden stond het waterpeil op de grootste plas van het Noordelijk eiland voldoende hoog om makkelijk te kunnen varen.
Op de werkplanning stonden 2 opdrachten, enerzijds het aan de oever brengen van 2 visdiefvlotten en de verdere opbouw van het takkeneiland met wilgentakken, zodat het eiland kan uitgroeien tot een dichter wilgenstruweel en zo hopelijk op termijn ook een broedplaats voor lepelaars.
Het jaarlijks onderhoud van de nestvlotten is absoluut noodzakelijk, na de broedperiode worden de vlotten door aalscholvers, eenden en meeuwen gebruikt als rustplaats en het resultaat is een dikke laag vogelpoep.
Tot begin mei blijven beide vlotten aan de kant liggen, van die periode maken we gebruik om ze te reinigen en zo nodig te herstellen. Het Corona-verhaal waardoor we vorig jaar genoodzaakt waren om het terugplaatsen van de vlotten uit te stellen tot in mei, bleek een meevaller. Op dat moment waren de visdiefjes terug vanuit hun overwinteringsgebieden in West-Afrika. Het resultaat was 10 broedpaartjes visdiefjes op de nestvlotten. Dit jaar hopen we het nog beter te doen, door beide vlotten aan elkaar te monteren zodat er een grotere broedvlakte ontstaat.
Vorig jaar zijn we ook gestart met het aanbrengen van lange wilgentakken omheen het takkeneiland, op die manier willen we het graag zien evolueren tot een wilgeneiland en zo tot een veilige broedplaats voor kokmeeuwen, en hopelijk ook voor lepelaars. In augustus vorig jaar vertoefde er voor het eerst een groep lepelaars op het takkeneiland en hopelijk herhaalt dat tafereel zich dit jaar. Omheen het takkeneiland werden een 30-tal lange wilgentakken met de uiteinden in de bodem geduwd en vastgebonden aan het takkeneiland. Over enkele weken keren de lepelaars terug vanuit de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Noord-Afrika en het zou fantastisch zijn, als we er er dit jaar een gemengde kolonie lepelaars en kokmeeuwen mochten verwelkomen.
Uit ervaringen in Nederlandse kolonies blijkt dat lepelaars graag tussen kokmeeuwen broeden. Kokmeeuwen beschermen de kolonie tegen vliegende predatoren, zoals blauwe reigers en kleine mantelmeeuwen.
Tekst: Erik De Keersmaecker
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week