Vogelkijkers Vogelwerkgroep Rupel tellen 18.000 meeuwen bij spaarbekken Eeckhoven in Rumst
Vogelkijkers Vogelwerkgroep Rupel tellen 18.000 meeuwen bij spaarbekken Eeckhoven in Rumst
Zaterdagnamiddag 26/1/2019 was de Netedijk opnieuw het decor van enkele uurtjes meeuwen tellen door 5 vrijwilligers van Vogelwerkgroep Rupel. De Netedijk aan de kant van Walem ter hoogte van de Blankaartvijver is daarvoor de beste locatie. Op die plaats heeft men een prima zicht op de aanvliegende meeuwen, die het spaarbekken aan de overkant van de rivier als slaapplaats gebruiken.
Doel van deze meeuwentelling is, om een schatting te krijgen van het aantal meeuwen dat spaarbekken Eeckhoven gebruikt als slaapplaats. Hiertoe namen de tellers verschillende plaatsen in op de Netedijk ten opzichte van het spaarbekken zodat de verschillende windrichtingen aanvliegende meeuwen konden worden geteld.
Dit jaar werd het decor van de telling gevormd door een grauw wolkendek, met daarin soms in grote groepen aanvliegende meeuwen, die daardoor meestal op het laatste moment konden geteld worden. Door de beperkte zichtbaarheid werd dit jaar afgeklokt op een totaal van 17.362 meeuwen, pakweg 5.000 vogels minder dan bij de vorige edities.
Het fenomeen van de vele duizenden meeuwen die het spaarbekken Eeckhoven als slaapplaats gebruiken, is al vele tientallen jaren bekend. De reden waarom meeuwen grote wateroppervlakken uitkiezen om te overnachten is veiligheid. Enerzijds om landpredatoren zoals vos en steenmarter te slim af te zijn en anderzijds door het vele ogen-principe, waardoor gevleugelde predatoren, zoals havik en slechtvalk sneller worden opgemerkt.
Voor de start van de telling werden de vogels geteld, die reeds op het spaarbekken aanwezig waren. Ongeveer een uur voor het invallen van de duisternis begonnen grote groepen meeuwen toe te vliegen, met ruim 8.000 vogels vanuit het zuidwesten, en ongeveer 5.500 vogels vanuit het noordoosten.
Wat de soorten betreft, waren het voornamelijk kokmeeuwen, naar schatting meer dan 90%, gevolgd door ongeveer 5% stormmeeuwen, en verder grotere soorten, zoals: zilvermeeuwen en kleine mantelmeeuwen. Bij de grote meeuwensoorten, werden wellicht ook enkele geelpootmeeuwen, Pontische meeuwen en grote mantelmeeuwen opgemerkt.
Tot midden maart kan men de impressionante slaaptrek van duizenden meeuwen dagelijks bekijken, op de Netedijk tegenover het spaarbekken of vanuit de vogelkijkhut van Natuurpunt aan de Lazarusstraat in Rumst. Dan eindigt dit jaarlijks fenomeen vermits de meeuwen dan weer naar hun broedgebieden trekken.
Tekst: Wouter Van Assche en Erik De Keersmaecker
Foto: Erik De Keersmaecker
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week