Vogelwerkgroep Taxandria gaat door met Project "De Merel"

Vogelwerkgroep Taxandria zet zich in voor Project "De Merel"
Start Project Merel 2021 (Maart 2021 tot augustus 2021 en/of februari 2022) |
Dit project werd gestart in maart 2019. Het is de bedoeling dat we de merel in onze tuinen en/of omgeving gaan inventariseren en dit gedurende 3 jaren. De methodes zijn eenvoudig en dus voor ieder toegankelijk. |
Seizoenstelling in geselecteerd gebied
Werkwijze
Selecteer een gebied naar keuze (bv. in uw omgeving) waarin je +/- een 2-tal km kunt wandelen.
Om het makkelijk te maken, noteer om de 200 meter (telpunt) het aantal merels dat je de voorbije etappe hebt waargenomen (zang en/of gezien).
Controleer je gebied ongeveer om de halve maand vanaf 1 maart tot eind augustus (i.e. 12 waarnemingsrondes per seizoen). Ben je al eens langer dan 2 weken afwezig, het zij zo; die telbeurt sla je dan gewoon over. Noteer je waarnemingen steeds op ongeveer dezelfde telpunten en tracht dubbeltellingen te voorkomen. Wissel telkens de richting om waarin je jouw wandeling doet.
Ga bij voorkeur op tocht tussen net vóór zonsopgang tot 2 uur na zonsopgang. Dan zingen de merels het felst! Uit de waarnemingen van seizoen 2020 bleek duidelijk dat hoe vroeger de teller, hoe talrijker de merel!
Tel bij voorkeur bij goede weersomstandigheden en in het weekend (goed weer, tijdstip met minste verkeerslawaai).
Een interessant hulpmiddel om je wandelgebied op te stellen is de website https://www.routeyou.com/nl-be/route/planner/2/wandelrouteplanner . Je kan er mits voldoende uitvergroting vanaf je starpunt een wandelroute uitstippelen van een 2-tal km en ongeveer om de 200 meter je telpunten aanduiden. Het programma geeft ook de afstand tussen de punten en de totale afstand.
De Jaarrond Tuintelling
Werkwijze
Net zoals je de vogels in de tuin of op terras telt tijdens het jaarlijks Natuurpunt Grote Vogelweekend met eenvoudige instructies op https://vogelweekend.natuurpunt.be/hoe-tel-je-vogels/ maar dan wel alleen voor de merel en telkens op één dag (minstens 15 minuten) per 2 weken, gans het jaar door. We tellen de volwassen vogels en de jongen. Ook hier; ben je al eens afwezig gedurende een volle 14 dagen, het zij zo. Sla deze telling gewoon over.
Enkele tips van Natuurpunt;
Tel een kwartiertje (of langer). Probeer steeds dezelfde keuze voor een periode aan te houden, des te waardevoller worden je gegevens!
Noteer het aantal verschillende merels dat je tijdens jouw telling zag. Het hoogste aantal dat je tegelijkertijd gezien hebt, telt. Aantallen worden dus niet opgeteld. Vermijd dezelfde vogel dubbel te tellen.
Heb je een grote tuin? Loop tijdens je telling ook eens rond.
Rapportering van telresultaten
Vermits we ons concentreren op slechts één soort, de merel, is de rapportering eenvoudig.
SEIZOENSTELLING IN WANDELGEBIED:
Geef per wandeling het aantal waargenomen merels weer. Doe dit voor elk van de tot maximum 10 telpunten.
De rekentabel kan je verkrijgen door een mail te sturen naar ivo.caers@telenet.be
JAARROND TUINTELLING:
Geef per teldag om de 2 weken het maximaal aantal merels gelijktijdig waargenomen in je tuin.
De rekentabel kan je verkrijgen door een mail te sturen naar ivo.caers@telenet.be
Om deze rekentabellen te gebruiken:
“Download” op je computer en vervolgens na het openen van de rekentabel, stip op “bewerken inschakelen” waarna je deze nieuwe versie bewaart op je computer, klaar voor gebruik.
Veel kijkplezier,
Ivo, Paul en Gert
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week