Hier kan een Tussentitel komen
Hier komt de eerste alinea. De vroedmeesterpad, een primitieve kikkersoort, is oeroud en toch modern: de mannetjes nemen na de paring het eisnoer over van de vrouwtjes en dragen de eitjes, rond de achterpoten gewikkeld, mee tot de kikkervisjes klaar zijn om geboren te worden. Op het juiste moment deponeert het mannetje de eitjes in het water zodat de kikkervisjes daar verder kunnen groeien. Deze evolutionaire tactiek is uniek onder onze inheemse kikkersoorten. Het meedragen van de eieren heeft als voordeel dat de larven bij geboorte groot en sterk genoeg zijn om de gevaren van het leven te kunnen doorstaan. Dat is ook nodig, want de eisnoeren van de vroedmeesterpad bestaan uit slechts enkele tientallen grote eieren, in tegenstelling tot de vaak duizenden eieren die jaarlijks door onze andere kikker- en paddensoorten worden afgezet.
Component Tekst en afbeelding
Hier kan je een tekst met een afbeelding toevoegen. In het tabblad Stijlen van deze component bepaal je of de afbeelding klein of groot moet getoond worden. Pas de lengte van je tekst in dit teksblok aan de grootte van de foto aan. Vroedmeesterpadden komen in Vlaanderen enkel voor in leefgebieden die traditioneel sterk door de mens worden beïnvloed: kleinschalige cultuurlandschappen, steen- en zandgroeves, kalkgrashellingen, productiebossen, etc. De rode draad doorheen de verschillende habitats is een open, zonbeschenen ondergrond met veel graaf en/of schuilmogelijkheden gecombineerd met voortplantingswateren die permanent van aard zijn maar toch in een pioniersstadium zitten.
Component Galerij: voeg beelden toe
Nog een tekstveld
De populaties en aantallen van de vroedmeesterpad namen de laatste jaren dan ook sterk af in Vlaanderen. De redenen voor deze achteruitgang zijn voornamelijk gelinkt aan het verdwijnen van geschikte leefgebieden: hagen werden verwijderd, poelen gedempt, groeves geraakten overgroeid, bossen werden niet langer gekapt, etc. Door het verdwijnen van leefgebied vielen de populaties uiteen in kleine relictpopulaties waarvoor de afgelopen jaren één voor één het doek is gevallen. De resterende leefgebieden zijn eilanden geworden in een omringend landschap waarin de nodige dynamiek en kleinschaligheid ontbreekt voor deze soort. De overgebleven populaties zijn genetisch weinig divers en zo klein dat de soort niet in staat is geschikt gemaakte leefgebieden terug te bereiken.
Voeg een geluidsfragment toe
Klik hier om naar de roep van de vroedmeesterpad te luisteren.
Component Accordeon
Titelveld 1
Geef in een oogopslag extra veel informatie mee, of vang Vaak Gestelde Vragen op met een accordeon.
In het tabblad Stijlen van deze component kan je eventueel de achtergrond kleur wijzigen.
Titelveld 2
Geef in een oogopslag extra veel informatie mee, of vang Vaak Gestelde Vragen op met een accordeon.
Titelveld 3
Geef in een oogopslag extra veel informatie mee, of vang Vaak Gestelde Vragen op met een accordeon.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief