Vrijwilligers Natuurpunt Druivenstreek leveren topprestatie

Vrijwilligers Natuurpunt Druivenstreek leveren topprestatie
Er viel het voorbije weekend heel wat te rapen langs de wegen van de Druivenstreek: zwerfvuil, trekkende amfibieën en zelfs een aangereden Bosuil met gebroken vleugel werd van de weg geplukt. Door de weersomstandigheden viel het hoogtepunt van de jaarlijkse paddentrek samen met onze al even jaarlijkse zwerfvuilacties. Het werd dan ook een bijzonder druk weekend voor onze vrijwilligers. Gelukkig kan Natuurpunt Druivenstreek rekenen op een grote groep zeer gedreven mensen met een hart voor de natuur.
Zwerfvuilacties
Bij onze zwerfvuilacties in Hoeilaart, Tervuren en Neerijse werd er in totaal zo’n 16 km weg zwerfvuilvrij gemaakt. Als we de afgelegde weg van elk van de 20 deelnemende vrijwilligers optellen, komen we zelfs uit op een gezamenlijke afstand van 50 km die door onze zwerfvuilrapers te voet werd afgelegd. Daarbij werden maar liefst 50 vuilniszakken gevuld met alles wat niet thuishoort in de natuur. En tussendoor werd er nog een Bosuil gered. Met een gebroken vleugel werd deze in allerijl naar een opvangcentrum gebracht. Voor een eveneens door het verkeer gegrepen Steenmarter kon helaas geen hulp meer baten.
Paddenoverzet
Alsof deze prestatie nog niet mooi genoeg werd bevonden, was het ’s avonds dan ook nog eens padden overzetten geblazen! In Overijse, Huldenberg en Vossem werden langs een totale lengte van 4,7 km verkeersdrukte amfibieënlevens gered dat het een lieve lust was. Meer dan 55 volwassenen en kinderen maakten tijd vrij om op zijn minst 1100 padden, kikkers en salamanders van een platte dood te redden.
Monitoring amfibieëntunnels
Maar ook daar eindigde het niet. In Tervuren loopt aan de Kapucienenpoort een studie naar de effectiviteit van de aanwezige amfibieëntunnels. Onze vrijwilligers tellen er elke dag de amfibieën die succesvol gebruik maken van de infrastructuur en het aantal verkeersslachtoffers. Bovendien worden die individuen die de weg naar de tunnel niet vinden en dreigen over te steken veilig overgeplaatst. In totaal bereikten reeds meer dan 3700 (!) amfibieën levend de overzijde. Daarmee is het belang van deze tunnel ontegensprekelijk aangetoond. Desondanks vallen er in de zone zonder schermen nog altijd ettelijke honderden levens te betreuren. Dankzij 9 vrijwilligers die ’s morgens en ’s avonds in de weer zijn, komen dergelijke gebreken aan het licht zodat deze in de toekomst aangepakt kunnen worden.
Blijven doorgaan
’t Mag duidelijk zijn dat er het voorbije weekend veel gevraagd werd van onze vrijwilligers. Als we de geleverde prestaties in uren zouden berekenen (wat niet kan, een vrijwilliger kijkt nu eenmaal niet op een uurtje meer), dan valt daar ongetwijfeld meerdere weekends mee op te vullen. Maar het strafste van al: als je dacht dat ze het nu wel even voor bekeken zouden houden, dan heb je het mis! De amfibieëntrek gaat nog minstens een week door en dus gaan ook onze overzetters nog elke avond op reddingspad. En volgend weekend wordt er alweer zwerfvuil geraapt, langs de bermen in Overijse deze keer.
De Druivenstreek mag zich dan ook zeer gelukkig prijzen met dergelijke TOPvrijwiligers. Langs deze weg willen wij hen dan ook stuk voor stuk bedanken. Want ze betalen doen we niet. Niet omdat vrijwilligers waardeloos zijn, maar omdat ze onbetaalbaar zijn!
Wil jij je de komende dagen ook mee inzetten?
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week