In het kort
Vraag? Eten we spinnen op in onze slaap?
Waarheid of mythe? Dit is een (hardnekkige) mythe. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft het ooit bevestigd en het is hoogst onwaarschijnlijk.
In het lang
Spinnen zijn koudbloedig en merken makkelijk je lichaamswarmte op. Als ze over een mens lopen, voelt het voor hen aan alsof ze op een heet oppervlak zitten. Er is een groot temperatuurverschil tussen kamertemperatuur (ca 20°C) en de mensenhuid (ca 36°C). Via aanraking proeven ze ons en via de zintuighaartjes op hun poten nemen ze de trillingen en luchtverplaatsingen waar die mensen veroorzaken.
Als we tijdens onze slaap met onze mond open liggen, is de kans groot dat we aan het snurken zijn. Een extra afschrikmiddel voor de spin om niet dichterbij te komen. De kans is erg klein dat een spin het risico neemt om zo’n totaal verschillende omgeving van degene waarin hij gewend is om te leven, te gaan betreden.
Daarnaast zijn er nog een aantal indicaties die ons leren dat mensen niet zomaar ongemerkt een spin kunnen doorslikken tijdens hun slaap. Als je -bewust of onbewust- al niet reageert op klauterende spinnenpootjes, dan zou je zeker bij ietwat grotere soorten, zoals de huisspinnen die in de herfst de grootste afstanden in je huis afleggen, niet zomaar rustig kunnen verder ademen wanneer die in je mond zou kruipen. Er is ook nog nooit fysiek bewijs geleverd van zo’n verzwelging, bijvoorbeeld een spinnenpoot die 's morgens in de mond van een ontwakend mens werd aangetroffen.
BEKIJK VIDEO: Ze Zeggen Dat je 8 spinnen per jaar opeet in je slaap
Hoewel het niet om een strikt wetenschappelijk experiment ging, lukte het spinnenkenner Koen Van Keer op geen enkel moment om een spin in de mond van proefkonijn Dina Tersago te loodsen.
Enkele buitenlandse bronnen:
- Myth: you swallow spiders
- Is it true that you sometimes swallow spiders in your sleep?
- Fact or fiction: people swallow 8 spiders a year
Kom hier meer weten over spinnen en hoe ze te herkennen. Of volg een cursus of webinar over deze kleine en grote kruipers.
Tekst: Koen Van Keer (Arabel)
Nog meer natuurnieuws in je mailbox?
Schrijf je in op de nieuwsbrief van natuurberichten en ontvang 3x per week het laatste natuurnieuws.
De natuur zit knap in elkaar, maar er doen heel wat straffe verhalen de ronde over dieren en planten. Sommige zijn absoluut waar, terwijl andere hardnekkige leugens of slechts halve waarheden bevatten. In deze rubriek zetten we de puntjes op de i: we ontkrachten de mythes en brengen de waarheid aan het licht.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief