Afbeelding
Wim Dirckx

Waarom Natuur een prominente plek verdient in het regeerakkoord

13 aug 2019
Categorieën
Natuurbericht


De vorming van de Vlaamse regering zit in een stroomversnelling. Met zijn startnota hijst Bart De Wever het thema 'Natuur' expliciet aan boord in de onderhandelingen. Dat is goed, en ook broodnodig. Niet alleen staan natuurgebieden en soorten onder druk. Ook biedt natuur efficiënte en goedkope oplossingen voor andere, complexe vraagstukken zoals de opwarming van de aarde, en de gevolgen daarvan. Denk daarbij aan hitte, droogte en overstromingen.

Natuurpunt schuift vijf aandachtspunten naar voor die aantonen waarom investeren in natuurlijk kapitaal (zowel op land als zee), een prominente plek verdient in het Vlaamse en federale regeerakkoord.

1. Biodivers Vlaanderen

Planten en dieren hebben het vandaag al bijzonder moeilijk in een versteend en versnipperd Vlaanderen. Soorten boeren achteruit, zelfs op plekken met weinig bebouwing zoals in het landbouwgebied en op zee. Zij vinden zelden nog geschikt habitat, en niet alle soorten kunnen even makkelijk uitwijken wanneer het hen letterlijk te warm onder de voeten wordt. Soorten hebben nood aan ruime, robuuste leefgebieden die met elkaar zijn verbonden via talrijke stapstenen en goed uitgebouwde groene of blauwe assen. Enkel een goede ecologische infrastructuur kan een halt toeroepen aan de achteruitgang van de biodiversiteit. 

2. Natuur slorpt broeikasgassen uit de lucht

Om de opwarming van de aarde onder controle te houden, moet de hoeveelheid aan broeikasgassen in de atmosfeer drastisch naar omlaag. Vlaanderen kan en moet daarin een belangrijk bijdrage leveren. De inspanningen die nodig zijn om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, kunnen voor meer dan 1/3de ook bestaan uit investeringen in natuur, ten minste als Vlaanderen het goed aanpakt. Vegetaties zoals natte graslanden en bossen, halen CO2 uit de lucht en kunnen koolstof langdurig opslaan. Dat geldt ook voor een gezonde natuurlijke Noordzee. Investeren in natuur voorkomt dat de aarde verder opwarmt, of dat er meer moet worden ingezet op andere, vaak minder populaire maatregelen om onze uitstoot te verminderen.

3. Spons bij hevige regenval

Klimaatverandering is een feit: er valt aan de gevolgen niet te ontkomen. Vlaanderen zal almaar vaker moeten afrekenen met perioden van hevige regenval, afgewisseld met extreme droogte. De ondergrond kan het water niet meer slikken, wat leidt tot overstromingen. Ook raken de grondwaterreserves sneller uitgeput. Meer natuur en minder beton: dat is de goedkoopste oplossing om economische verliezen en sociale drama's te voorkomen. Een natuurlijke kust met brede duinen, robuuste valleien en ecologische oeverzones beschermen ons tegen water en geven regen de kans om de grond in te dringen en de grondwatertafel te verhogen. Een captatieverbod op grondwater door een gebrek aan water mag niet het nieuwe ‘normaal’ worden.   

4. Water en groen: de beste airco

Natuur werkt verkoelend, in tegenstelling tot beton dat warmte opslorpt en de temperatuur verder doet stijgen. Steden verworden tot ‘hitte eilanden’, waar het beton de gemiddelde temperatuur nog enkele graden de hoogte injaagt. Als Vlaanderen verder versteent, dan zal - zeker in de steden - het aantal tropische dagen verdubbelen. Indien we vol zouden kiezen voor een natuurlijke inrichting van onze steden (met veel groen en ruimte voor water), dan kan het aantal tropische dagen halveren. 

5. Natuur is gezond

Natuurgebieden hebben de kracht om lucht en water te zuiveren. Lucht aan zee of in het bos heeft zelfs een helende kracht. Het zijn ideale plekken om te joggen, te wandelen of te ravotten. Natuur brengt ook de geest tot rust na een drukke (werk)dag of week. Investeren in natuur dichtbij is dus investeren in de gezondheid van alle Vlamingen. Bovendien zijn natuur, het landschap en natuurlijke kusten heel erg mooi. Genieten maar.

Concrete tips voor beleidsmakers

Lees hier:

Contact

Natuurpunt, beleidsdienst
Frederik Mollen, expert ruimte
015 29 72 62
0470 68 34 87