Waarom we ons niet verzetten tegen de ontwikkeling van het bungalowpark Terhills

Op een oude industriële mijnsite in Eisden in Limburg gaat de nv Terhills een bungalowpark ontwikkelen, gericht op natuurtoerisme, zo meldt VRT NWS in een dossier. Uiteraard betreuren we dat daarbij bomen zullen worden gekapt, maar we houden ons aan ons woord. Het was de milieubeweging zelf die indertijd met het voorstel kwam om het villapark op de oude mijnsite te plaatsen. Dat gebied was oorspronkelijk voorzien als industriezone, maar werd in 2011 ingekleurd als verblijfsrecreatie.
De ontwikkeling van het bungalowpark door de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) op de oude mijnsite in Eisden is de uitvoering van de deal die de milieubeweging in het verleden heeft gesloten. Eerst ging het bungalowpark komen in wat nu het hart van het Nationaal Park Hoge Kempen is. Op aangeven van Bond Beter Leefmilieu en het toenmalige Natuurreservaten (voorloper van Natuurpunt) is er toen voor gekozen de ontwikkeling te verhuizen naar de oude mijnsite. Die afspraak wordt nu uitgevoerd. Daarom verzetten we er ons niet tegen.
De plannen voor de realisatie van het park worden nu concreet, de procedure voor het afleveren van de bouwvergunning loopt. De Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) heeft een plan klaarliggen om een luxeresort te bouwen met 250 villa's op de oude mijnsite, dat waarschijnlijk zal worden uitgebaat door Center Parcs.
40 hectare bijkomende compensaties
Daarbij komt dat Natuurpunt met Terhills heeft afgesproken dat in plaats van de de wettelijk verplichte 28 hectare niet minder dan 68 hectare bos gecompenseerd zal worden. 40 hectare vrijwillig, dus. Daarmee hopen we de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken. Die compensaties zullen plaatsvinden op de terreinen van LRM, op terreinen van ANB en op terreinen die daarvoor zullen worden aangekocht. Natuurpunt zal mee zoeken naar de beste locaties voor de natuur.
Toegankelijk voor het publiek
We gaan ervan uit dat de uitvoering van het project zal verlopen zoals vastgelegd werd n het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (2011) - waar staat dat het gebied toegankelijk moet blijven voor het publiek.
Historische deal, bevestigd in 2011
In de jaren 1980 waren er plannen om een bungalowpark te bouwen waar nu het natuurgebied Ven Onder de Berg is - nu een van de kroonjuwelen aan de Mechelse Heide in het Nationaal Park Hoge Kempen. Toen heeft de milieubeweging (Natuurreservaten, de voorloper van Natuurpunt en Bond Beter Leefmilieu) daar actie gevoerd om het bungalowpark op een andere plek te bouwen. Uiteindelijk kwam er een compromis uit de bus: het park zou niet in het natuurgebied komen, maar zou worden gebouwd op de oude mijnsite van Eisden, op het grondgebied van Dilsen-Stokkem en Maasmechelen, een terrein met een sterk verontreinigde bodem. Dat was een deal waar iedereen indertijd mee akkoord is gegaan. De site is gekozen op aangeven van de milieubeweging. De keuze voor de locatie en de invulling ervan werd herbevestigd in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan uit 2011.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week