Afbeelding
Blauwborst
Luc Hoogenstein/Saxifraga

Waterberging in de Noord-Hagelandse valleigebieden

4 apr 2024
Categorieën
Natuurbericht

Afgelopen winter werd het weer meermaals duidelijk: onze winters worden steeds natter en willen we overstromingen en menselijk leed voorkomen, moeten we ruimte voorzien voor dat water. Met steun van de provincie Vlaams-Brabant wordt door de regionale afdeling Natuurpunt Oost-Brabant reeds jaren een succesvolle campagne gevoerd rond robuuste valleien. Steeds weer blijkt duidelijk de nood aan samenhangende gebieden om tot meer biodiversiteit en waterveiligheid te komen. Deze bieden bovendien mogelijkheden voor beleving en recreatie van waterrijke gebieden.

Hydrologisch herstel voor harlekijnorchis en blauwborst

In heel wat Noord-Hagelandse gebieden komen nog enclaves voor die het ecologisch functioneren van het valleisysteem bemoeilijken. Natuurpunt tracht door het verwerven of in beheer nemen van grotere aaneengesloten gebieden te werken aan hydrologisch herstel in deze valleigebieden. Waar diepe drainagegrachten kunnen opgeheven worden zonder nadeel of hinder naar de omgeving, kunnen deze zones nadien ongehinderd op een natuurlijke manier overstromen. Dit is niet alleen goed voor de mensen die de voeten droog houden, ook in natte periodes, maar ook voor heel wat dier- en plantensoorten. In de valleien van Noord-Hageland vinden we onder andere de harlekijnorchis, kleine schorseneer, porseleinhoen, blauwborst en kleine ijsvogelvlinder, die dikwijls enkel nog maar in deze robuuste natuurgebieden voorkomen.

Afbeelding
Kleine ijsvogelvlinder
Jan van der Straaten/Saxifraga
Kleine ijsvogelvlinder, een zeldzame dagvlinder van vochtige bossen

Terugkeer naar een functionerend valleisysteem 

De afgelopen drie jaar werkten we gericht op verwerven van enkele ontbrekende percelen in onze natuurgebieden van Noord-Hageland. Vooral percelen met (diep) ontwaterde, maar economisch weinig productieve percelen, werden aangekocht en ingericht. Via natuurontwikkeling of bosuitbreiding werden hydrologisch en biologisch samenhangende gehelen gerealiseerd. De oppervlakte van bijna 60 voetbalvelden kon worden verworven en omgevormd naar typische natte natuur. Een deel daarvan werd bebost. Deze extra valleigronden worden in de toekomst opgenomen in de beheerplannen van de door de Vlaamse overheid erkende natuurgebieden, waar een regelmatige monitoring en evaluatie van het beheer in zit vervat. Het beheer gebeurt door de vrijwilligers van de beheerteams van de lokale Natuurpunt-afdelingen.

Tekst: Kris Boers (Natuurpunt Beheer) Dit project werd mogelijk gemaakt met de financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant.