Waterrijke natuur is onze bondgenoot tegen klimaatverandering en biodiversiteitsverlies

22 maart is Wereldwaterdag, een dag waarop in de hele wereld aandacht gevraagd wordt voor de waterproblematiek. Voor Natuurpunt is deze dag een ideale kans om aandacht te vragen voor de waarde van wetlands of waterrijke gebieden.
Bondgenoot
Waterrijke natuur is onze bondgenoot in de strijd tegen de klimaatverandering en biodiversiteitsverlies. Natuurgebieden houden water vast bij grote droogte. Ze vullen het grondwaterpeil aan en bij hevige regens houden ze overstromingen tegen. Bovendien werkt natte natuur in de zomer als een natuurlijke airco voor de steden.
Waterrijke gebieden zijn ook hotspots voor biodiversiteit, het zijn schatkamers van de natuur waar heel wat waardevolle planten en dieren leven. Zo komt ongeveer 40% van alle diersoorten op aarde voor in wetlands. Vlaanderen vormt hierop geen uitzondering. Heel wat bijzondere en opvallende planten- en diersoorten zijn gebonden aan onze water- en veenrijke gebieden. Denken maar aan de roerdomp, ijsvogel, porseleinhoen, klokjesgentiaan, zwanenbloem, brede orchis, moerassprinkhaan en recent de bever en zelfs de otter. Door de sterke achteruitgang van onze wetlands, zijn deze soorten bijgevolg zeldzaam geworden.
Je zou dan toch denken dat we zulke groen-blauwe schatkamers moeten koesteren en behouden? In het verleden keek men helaas anders tegen deze waterrijke gebieden aan. Een recente studie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft aangetoond dat Vlaanderen maar liefst 75% van zijn wetlands verloor in de afgelopen 50-60 jaar.
Gelukkig zijn er ook hoopvolle signalen
Vorig jaar werd de Europese Kaderrichtlijn Water opnieuw bevestigd door het Europees Parlement. En de Vlaamse overheid schreef met de Blue Deal een ambitieus plan om groen-blauwe natuur te realiseren of te herstellen waar nodig.
En ook de bedrijven blijven niet achter. Vandaag presenteert Pepsico, een Amerikaans voedingsbedrijf met vestigingen in o.m. Zeebrugge en Veurne, haar plannen om waterneutraal te worden tegen 2025. De producent van merken als Quakers, Tropicana en Lays wil daarvoor in de eerste plaats focussen op efficiënter watergebruik bij hun productieprocessen en op waterzuivering. Daarnaast zal het bedrijf samen met Natuurpunt investeren in het veiligstellen van waterrijke gebieden in de regio rond haar sites.
Vanaf 2021 werken Natuurpunt en Pepsico samen aan de herinrichting van De Blankaart (Diksmuide) en De Uitkerkse Polder (Blankenberge). Door de heraanleg van laantjes, grachten, kreken en natte weides zal er meer ruimte zijn voor water en waterminnende planten en dieren.
Zo vechten we samen tegen de klimaatverandering en het biodiversiteitsverlies.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week