Welke vogels zitten er in jouw tuin? Tel mee tijdens het Grote vogelweekend !

Op 25 en 26 januari 2020 organiseert Natuurpunt weer het Grote Vogelweekend. De natuurvereniging roept alle Vlamingen op om een kwartiertje vogels te tellen in hun tuin of op hun balkon. Welke vogel zien we het meest? Staat de vink weer op nummer 1 of werkt de huismus aan een comeback? En welk effect heeft de zachte winter op het aantal tuinvogels? Dankzij de telresultaten van tienduizenden burgers weten we binnenkort het antwoord.
Vorig jaar hebben meer dan 36.488 mensen zo’n 673.385 vogels geteld tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt. De vink was de absolute winnaar, gevolgd door de kauw en de huismus. Volgens de resultaten zaten in de gemiddelde Vlaamse tuin 24 vogels van 9 verschillende soorten. “Het Vogelweekend levert elk jaar heel wat gegevens op die we zonder de hulp van zoveel mensen nooit zouden kunnen verzamelen. Dit is een mooi voorbeeld van burgerwetenschap”, vertelt Gerald Driessens, vogelkenner van Natuurpunt.
Invloed weer
Het weer heeft uiteraard een invloed op de tellingen. “Vorig jaar deed de vink het heel goed. Waarschijnlijk door de winterprik en de sneeuw net voor het vogelweekend”, zegt Gerald Driessens. “Dit jaar is het nog niet echt koud geweest en zou het kunnen dat er minder vogels naar de tuin komen om te eten. Er zitten immers geen grote groepen wintervogels en diegene die er zitten, vinden nog voldoende voedsel in de natuur.”
Belang van voederen
“Zelfs tijdens een zachtere winter is het belangrijk om de vogels dagelijks te blijven bijvoederen. De vrieskou kan snel toeslaan en dan moeten vogels weten waar ze veilig terecht kunnen. Als ze te lang moeten zoeken naar voedsel, kost hen dat veel energie en dat kan hen fataal worden”, vult Driessens aan. “Zorg ervoor dat je jouw tuin zo vogelvriendelijk mogelijk maakt, en je zal er versteld van staan welke prachtige soorten je ziet opduiken.”
Verwachtingen
Dit jaar zijn we heel benieuwd hoe het met de merel gesteld is. De laatste 3 jaar hebben we een grote terugval gezien in cijfers, omwille van het usutu-virus. Vroeger kwam hij in 90% van de tuinen voor, vorig jaar nog maar in 72%.
En hoe zit het met de halsbandparkiet? Heeft die zijn bolwerk vanuit de grote steden verder kunnen uitbouwen naar de rest van Vlaanderen? En zullen soorten als houtduif en kauw blijven toenemen? En heeft de putter verder kunnen timmeren aan zijn succesvolle comeback van de laatste jaren?
Filmpjes
Ook dit jaar is Begijn Le Bleu weer het gezicht van de actie. Voor vele mensen is hij de komiek van tv-programma Foute Vrienden, maar hij is daarnaast ook een rasechte vogelaar.
Hij maakte voor Natuurpunt 5 filmpjes onder de toepasselijke noemer “Welkom in den Begijnhof”. Je kan ze hier bekijken. Verder is er ook zijn populaire podcast Fwiét Fwiét, over vogels in Vlaanderen, met ondertussen 25 afleveringen om te beluisteren.
Doe mee
Iedereen kan meedoen met Het Grote Vogelweekend. Tel op 25 of 26 januari een kwartier de vogels in je tuin of op je balkon. Geef je resultaten door via www.vogelweekend.be vóór zondag 26 januari (24u). Je mag ook meerdere keren tellen, geef je resultaten dan telkens in via een nieuwe telling. Ook als je geen enkele vogel ziet, is dat zeer nuttige informatie.
Vogeltelweek voor scholen
Ook scholen doen mee met de vogeltelling. Van 20 januari tot 24 januari tellen duizenden leerlingen de vogels op hun speelplaats. Zo leren ze de dieren van dichtbij kennen en doen ze mee aan het grootste vogelonderzoek in Vlaanderen.
De resultaten van het Grote Vogelweekend en de Vogeltelweek voor Scholen worden verwacht op maandag 27 januari om 12u.
Heb je interesse om deelnemers te interviewen, neem dan gerust contact op en wij bezorgen je de juiste contactgegevens.
Heel wat Natuurpuntafdelingen, regionale koepels en bezoekerscentra organiseren komend weekend ook activiteiten rond vogels.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week