Natuurpunt organiseert voor de derde keer het Mollenweekend en nodigt zaterdag en zondag iedereen uit om waarnemingen van mollen(sporen) door te geven. Zo krijgen we een beter zicht op de verspreiding van de mol in Vlaanderen. De resultaten komen uiteindelijk terecht in een nieuwe zoogdierenatlas.
Iedereen kent ze wel: de opvallende molshopen in tuinen en weilanden die in deze periode van het jaar goed zichtbaar zijn. Om de verspreiding van de mol beter in kaart te brengen, organiseren Natuurpunt en de Zoogdierenwerkgroep op 20 en 21 februari 2021 het derde Mollenweekend. Iedereen kan helpen om gegevens te verzamelen.
Dankzij deze gegevens hopen we meer te weten te komen over het voorkomen van de mol in Vlaanderen. Vorig jaar werden 4600 waarnemingen van molshopen geteld, we hopen dit jaar nog beter te doen! De resultaten worden opgenomen in een nieuwe zoogdierenatlas waar de komende jaren aan wordt gewerkt. Ook in Nederland verzamelen burgers tijdens dit weekend gegevens van de mol met de Nederlandse Zoogdiervereniging. Het Mollenweekend is dan ook een mooie gelegenheid om wat meer te leren over dit verborgen levende zoogdier.
Het nut van de mol
Mensen die houden van een strak gazon, zien de mol niet graag komen. Toch bewijst het dier zijn nut en kan hij net zorgen voor een gezonde tuin. Door de gangen die hij graaft, verlucht hij de grond en zorgt voor een betere drainage. Bovendien eet hij allerlei insecten die de wortels van je sierplanten aanvreten. Een mol verjagen, heeft bovendien weinig zin, want een andere mol zal al snel het vrijgekomen terrein innemen. Lees hier hoe je het best samenleeft met de mol.
Mol (foto: Rudmer Zwerver/Saxifraga).
Hoe meedoen?
Afhankelijk van je tijd en ervaring met het melden van natuurwaarnemingen, kan je op verschillende manieren deelnemen.
1. Meld molshopen
Zie je een molshoop in je tuin of elders? Geef je waarneming eenvoudig door via het online mollenmeldpunt. Dat kan zonder dat je je daarvoor hoeft te registreren. Je kan ook een foto toevoegen. Alle waarnemingen van over heel Vlaanderen zijn welkom. We zijn extra benieuwd naar de regio’s waar sinds 2002 nog geen waarnemingen van mollen of molshopen gemeld werden. Waar deze zogenaamde ‘zwarte gaten’ zich bevinden, zie je hier. Vooral in de provincies West-Vlaanderen en Limburg hopen we heel wat ‘zwarte gaten’ op de kaart te kunnen inkleuren.
2. Meld de afwezigheid van molshopen
Aan ervaren waarnemers vragen we wat extra: registreer tijdens het mollenweekend of in de loop van februari en maart via de website www.waarnemingen.be en de mobiele apps Obsmapp of iObs zoveel mogelijk waarnemingen van molshopen én ook nulwaarnemingen op percelen waar je geen molshopen vindt (een nulwaarneming is een waarneming waarbij het aantal gelijk is aan ‘0’). Om een molshoop te melden, vul je bij soort ‘mol’ in en bij methode ‘andere sporen’. Hanteer voor de waarnemingen een schaal van 25 meter. Dat betekent dat je op minder dan 25 meter afstand niet telkens opnieuw een aanwezigheid of een nulwaarneming dient te melden.
3. Tel gestructureerd molshopen
Ga je graag nog een stapje verder in het verzamelen van gestructureerde mollengegevens? Volg dan bovenstaande methode, maar zet tijdens je mollenwandeling ook de routeregistratie aan in de mobiele apps Obsmapp of iObs. Een kort filmpje over hoe routeregistratie werkt, vind je hier. Zo verzamel je gegevens die extra waardevol zijn bij het onderzoek.
Tekst: Annelies Jacobs (Natuurpunt Studie)
Meer informatie: www.natuurpunt.be/mollenweekend
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief