Juli - augustus
Tijdens de zomer waren er minder bijeenkomsten in ‘t kader van ons meester-leerling traject. Maar we zijn elk zelfstandig verder verdieping gaan zoeken, vooral in het buitenland. Begin juli hadden we twee dagen samen waarbij we verder werkten met de schors die we in het voorjaar geoogst hadden, maar werd er ook gebruik gemaakt van lisdodde om mooie combinaties te maken.
In augustus trokken Anke en Joëlle naar Engeland om daar verdere verdieping te zoeken. In het Verenigd Koninkrijk leeft er veel meer rond ambachten en erfgoed. De community is veel groter en er zijn meer mensen actief bezig om te borgen en verder te zetten.
Anke volgde een cursus bij de gerenommeerde Felicity Irons van Rush Matters. Zij is internationaal bekend om haar werk met ‘bullrush’ (mattenbies). Anke leerde naast een aantal nieuwe technieken, ook alles over het beheer, oogsten en bewaren van deze wilde plant in de Engelse rivieren. Deze lessen wil Anke doortrekken naar Vlaanderen. Rond 1800 waren er vele hectaren mattenbies te vinden. Maar doordat de plant geen functie meer had en het afkalven van geschikte biotopen, is deze plant er massaal op achteruit gegaan.
Joëlle trok na een bezoekje aan de Wilderness Gathering in Sussex verder naar het Noorden voor Tear Up Willow & Fibre Festival. De focus lag vooral op het vlechten met wilg, maar er waren ook workshops met andere materialen en enkele wilde wevers (Delia Fian, Elizabeth Crawford, Rosie Farey, Nick McMillen) waar we beiden al vaak door geïnspireerd waren. Wat het meest bij bleef was het leren splitten van hazelaar, met Flo Hamer. Je kan van hazelaar erg fijne, maar ook stevige splints maken om mee te weven. Heel fijn materiaal om mee te werken, maar een stevig werkje!
September - oktober
Begin september kwamen we met z'n drieëen samen om te werken met biezen. Heel fijn en mooi materiaal, maar moeilijk te vinden in België. Wat er wel gemakkelijk te vinden is in onze contreien is lisdodde.
Oogstdag
De samenkomst werd dan ook gevolgd door een oogstdag voor Lisdodde. Met een bende wilde wevers doken we in Bos t'Ename de vijver in om lisdodde te verzamelen voor onze toekomstige mandjes of andere creaties. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk om aan materiaal te geraken, dus trachten we af en toe een oogstdag te organiseren waarbij we enerzijds aan onze cursisten de kans geven materiaal te verzamelen, maar anderzijds ook aan natuurbeheer doen. De vijver in Bos t'Ename is in 2023 opnieuw uitgegraven, na jaren van verlanding. Op een klein jaar tijd staat de helft van de vijver opnieuw vol lisdodde. Mooi, maar als je hier niets aan doet staat de vijver binnen de kortste keren volledig vol en heb je geen open water meer. Om verlanding tegen te gaan en andere soorten te kans te geven moet je af en toe ingrijpen. Met andere woorden: een beetje lisdodde snoeien en mee naar huis nemen.
Gelukkig was het een warme dag én hadden we een vuurtje, want na enkele uren in het water heen en weer zwemmen werd het toch best koud.
Na een dag vol plezier keerden we huiswaarts met een mooie oogst.
Lepelfeest & Groot bushcraftweekend
Het vroege najaar is het piekmoment voor leuke events. Anke gaf een workshop spiraalvlechten op Lepelfeest in Zedelgem en we waren beiden aanwezig met een infostand op 't Groot Bushcraftweekend in 't Meerdaalwoud begin oktober. Daar lieten we ook een bushcraft café doorgaan voor onze community: een gezellige dag samen craften in het herfstzonnetje. Za-lig.
Over ons traject
Deze bijeenkomsten kaderen in het meesterleerlingtraject ‘wild weven - manden vlechten met wilde planten’. Natuuracademie-medewerkers Anke en Joëlle gaan in de leer bij Waalse meester Valérie. Dit met steun van de Vlaamse overheid via een beurs. Meer weten over ons traject? Bekijk onze pagina op de website van immaterieel erfgoed.
Bekijk hier onze eerdere berichten:
Zin om zelf manden te leren vlechten?
Schrijf je dan hier in voor onze online cursus spiraalvlechten.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief