Wordt Vlaanderen de Kalahari van Europa?

Wordt Vlaanderen de Kalahari van Europa?
Iedereen die de Pano-reportage Droog Vlaanderen van woensdag 10 maart heeft gezien over de verdroging, is waarschijnlijk steil achterovergevallen. Voor zover je hiervan nog niet op de hoogte was, althans voor Oost-Brabant, dankzij het puike artikel in Natuur & Landschap. Beide reportages behandelden hetzelfde, maar vanuit een andere invalshoek. De vraag is: wat kunnen we doen om dit probleem op te lossen?
Ere wie ere toekomt, de stad Leuven blijft niet bij de pakken zitten en is reeds begonnen met concrete zaken zoals ontharding, evenwel tot nu toe nog bescheiden. Daarnaast is er nog WIRBO (Water In, Rond, Boven en Onder Leuven), een initiatief waar bedrijven, overheden, agentschappen en verenigingen bij werden gevraagd, waaronder ook Natuurpunt. We gingen er graag op in.
Het is complexe maar boeiende materie, waar geïnteresseerden stevig hun tanden in kunnen zetten in één of meer van de thematische cellen (zie onder). Binnen elk van die cellen is het de bedoeling de problemen te analyseren en te zoeken naar oplossingen en opportuniteiten. Natuurpunt heeft zich reeds geëngageerd in een aantal cellen. Maar we zijn nog op zoek naar vrijwilligers die de door ons niet opgenomen thema’s willen volgen. Interesse om mee je schouders te zetten onder dit belangrijke project? Lees hier meer over hoe het in zijn werk gaat en contacteer ons via yves.vanden.bosch@skynet.be!
Waaruit bestaat de opdracht?
Binnen elke thematische cel zijn de volgende acties opgelijst:
- Bekijken in hoeverre technologie een oplossing zou kunnen bieden
- Definiëren wie we mee moeten krijgen in het verhaal om dit tot een goed einde te brengen
- Onderzoeken wie het meest gebaat is bij het (sub)project om zo potentiële geldverstrekkers te vinden
- Bedenken van proefopstellingen en/of studies die uitgerold kunnen worden
Deze thematische cellen komen vooral samen om hun licht te laten schijnen op de aangeleverde input of vragen. Je kan lid worden als je je tot minstens één thematische cel engageert. Daarnaast kan je van alle andere cellen aangeven of je al dan niet in de klankbordgroep wil zitten. Je bent dan geen effectief lid, maar je wordt wel uitgenodigd op de vergaderingen. Per thematische cel ben je dus ofwel lid, klankbordlid of geef je aan hiervoor onvoldoende tijd te hebben.
Wat is een thematische cel?
De thematische cellen zijn zelfstandige groepen met een voorzitter en een verslaggever, die het komende jaar minstens 4 keer vergaderen over hun thema en na ongeveer 1 jaar verslag uitbrengen op WIRBO Leuven 2021. Binnen de cel zijn er 4 statuten:
- Volwaardig lid en expert van het thema
- Klankbordlid
- Voorzitter
- Verslaggever
Tijdens het jaarlijks event krijg je een update van wat er in die cellen is gebeurd.
De thematische cellen gaan over: Ontharding & vergroening, Leven in & rond water, Ruimtelijk beleid, Bronmaatregelen, Professioneel Water, Grondwater en Oppervlaktewater.
Heb je interesse om een thematische cel op te volgen of wens je meer informatie? Mail dan naar yves.vanden.bosch@skynet.be.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week