Bericht uitgegeven door Zoogdierenwerkgroep Natuurpunt op woensdag 5 februari 2014
De uitzonderlijke weersomstandigheden deze winter gooien het leven van de Hazelmuizen in Voeren aardig overhoop. Net voor kerst vorig jaar hebben onderzoekers van de Zoogdierenwerkgroep nog een wakkere Hazelmuis aangetroffen. Nooit eerder werd zo laat op het jaar een wakker exemplaar gezien. Normaal zijn deze slaapmuizen vanaf oktober of november warm ingeduffeld aan hun winterslaap bezig.
De onderzoekers keken verbaasd op toen ze het dier nog wakker aantroffen. Het vorige record werd gevestigd in het lange, warme najaar van 2006. Toen werd de laatste wakkere Hazelmuis gespot op 5 december. Vorig jaar hadden op diezelfde datum 3 van de 109 gemerkte dieren nog geen intrek genomen in hun winternest. Het exemplaar dat als laatste aan zijn winterslaap begon, liet deze datum (in hazelmuistermen) mijlenver achter zich en wist het uit te houden tot minstens 23 december.
De Hazelmuis is de kleinste van alle slaapmuizen. Slaapmuizen inderdaad: elke winter gaan ze in een lange, diepe winterslaap. Rond oktober - november ruilen ze hun zomernesten in het dichte struweel in voor een winternest dat meestal op de grond gemaakt wordt. Tegelijk eten ze zich rond en zo verdubbelt hun gewicht soms tot meer dan 30 gram. De lichaamstemperatuur daalt tot de omgevingstemperatuur, de hartslag en het ademhalingsritme halen nog maar 90% van het normale niveau. Pas in april ontwaken de dieren opnieuw. Als het weer slecht is of als er weinig voedsel te vinden is, gaan de muizen voor en na de winterslaap in torpor. Dit is een korte versie van de werkelijke winterslaap en duurt slechts enkele uren tot dagen. Hazelmuizen doen het om energie te besparen, vergelijk het met een power nap.
Door de uitzonderlijke weersomstandigheden werd 2013 een uitzonderlijk jaar voor de Hazelmuis. De warme winter die we nu meemaken staat in schril contrast met de zeer lange en strenge winter aan het begin van 2013. Door de sneeuw werd toen de eerste wakkere Hazelmuis pas waargenomen op 25 april, terwijl dit in 2011 al op 2 april het geval was. Hazelmuizen die niet vet genoeg waren, overleefden de winter niet. Een hoog voedselaanbod in het voorjaar en een lagere dichtheid van soortgenoten deed het tij keren en zorgde voor een goede voortplanting. Zo werd voor het eerst in Vlaanderen een wijfje waargenomen dat twee worpen op een jaar voortbracht.
Tekst: Goedele Verbeylen, Zoogdierenwerkgroep Natuurpunt
Foto: Goedele Verbeylen
Met de steun van de Provincie Limburg en ANB Limburg.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief