Zeldzame Rivierrombout duikt op in het Vierkensbroek

Libellen werkgroep Odonata ontdekt zeldzame libel in het Vierkensbroek.
Op 04/07/2020 kregen we bezoek van een 10-tal enthousiaste mensen van Odonata, de libellenvereniging Vlaanderen.
Deze excursie werd georganiseerd naar aanleiding van de grote natuurherstelwerken die uitgevoerd werden in het Vierkensbroek in het kader van 'Life'.
In dit gebied waren volgens waarnemingen.be 32 soorten bekend. Vermits hier de laatste jaren vrij weinig naar libellen was gekeken, waren de verwachtingen hoog om deze lijst te kunnen uitbreiden.
Pioniersoorten zoals de Tengere grasjuffer en Tangpanstserjuffer (foto: Marnix Lefranc) werden verwacht. Er zou ook gezocht worden naar typisch laagveen soorten.
Het weer was niet echt geslaagd 'libellenweer'. In de voormiddag was er regelmatig miezerige neerslag en zelfs een buitje waarvoor we moesten schuilen. Doch dit zette geen rem op de zoektocht.
Er werden een aantal sprinkhanen gevangen waarover dan een deskundige uitleg volgde. Hierbij vondsten van moerassprinkhaan, greppelsprinkhaan, krasser, gouden sprinkhaan, zuidelijk spitskopje en grote groene sabelsprinkhaan.
Ook de plantenrijkdom van het gebied kwam aan bod met waarnemingen van verschillende zeldzame soorten: pijptorkruid, rijstgras, waterscheerling, drijvende waterweegbree, waterlepeltje, vlottende bies, trosdravik om er maar enkele op te noemen.
Op het front van de libellen was er in de loop van de dag meer winst te boeken. Ondanks de minder gunstige omstandigheden werden 18 soorten vastgesteld, waarbij enkele algemeen voorkomende soorten (ook in dit gebied) zoals platbuik en gewone oeverlibel niet gezien werden.
De gerichte zoektocht naar de verwachte pioniersoorten was alvast geslaagd. Er werden exemplaren gevonden van de Tengere grasjuffer én van de Tangpantserjuffer (nieuwe soort voor dit gebied).
Als super bonus werd een vrouwelijk exemplaar gevonden van de zeldzame Rivierrombout (foto: Geert Moris). Deze soort is normaal gebonden aan stromende wateren en wordt in Vlaanderen bijna exclusief gevonden in het Maasbekken en aan het Albertkanaal. Na de afleg van eieren zwerft deze soort soms over lange afstanden rond. Deze vondst is een primeur voor Vlaams-Brabant! Hoewel dit geen soort is die zich hier zal vestigen, was het toch een mooie vondst. Voor de meeste van de deelnemers ook een eerste keer.
De volledige lijst van vastgestelde soorten: Grote keizerlibel, Weidebeekjuffer, Koraaljuffer, Azuurwaterjuffer, Gaffelwaterjuffer, Grote roodoogjuffer, Lantaarntje, Tengere grasjuffer, Rivierrombout, Tangpantserjuffer, Tengere pantserjuffer, Houtpantserjuffer, Bruine winterjuffer, Vuurlibel, Viervlek, Bloedrode heidelibel, Bruinrode heidelibel, Blauwe breedscheenjuffer.
Met deze excursie werd nog eens duidelijk aangetoond hoe soortenrijk én kwetsbaar dit gebied is en hoe belangrijk het is dat dit gekoesterd en beschermd wordt. Een gericht beheer en minimale verstoring is hier de sleutelfactor.
Een geslaagde excursie, met dank aan de organisator, de begeleiders en alle deelnemers.
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week