Zeldzame trekvlinders in het land
Vlindertrek is een merkwaardig fenomeen: het ene jaar worden er vrijwel geen trekvlinders gezien, in andere jaren gaat het om buitensporige aantallen. 2006 zal de boeken ingaan als één van de beste trekvlinderjaren ooit. Niet alleen de dagvlinders zoals de atalanta en de distelvlinder waren goed vertegenwoordigd, maar ook (of beter: vooral) de nachtvlinders kenden een absoluut recordjaar.
Trekvlinders zijn (dag- of nacht)vlindersoorten die in Vlaanderen geen permanente populatie hebben. Hun leefgebied situeert zich doorgaans in het Middellandse Zeegebied of soms nog zuidelijker (subtropisch Afrika). Bij bepaalde omstandigheden (zoals droogte) trekken deze vlinders honderden tot duizenden kilometers naar het noorden. Slechts dan krijgen we ze te zien in Vlaanderen.
Dit jaar werden al 20 soorten trekkende nachtvlinders geregistreerd, vaak door vrijwilligers die na een meer gewone dagtaak ’s nachts lichtvallen opstellen om motten te bestuderen. Sommige soorten waren erg talrijk, zoals het gamma-uiltje dat met duizenden werd waargenomen. Ook van de kolibrievlinder, een nachtvlinder die overdag vliegt, kwamen geregeld meldingen binnen bij Natuurpunt. Deze soort zie je overdag vaak bloemen bezoeken, waarbij hij al vliegend zijn lange tong gebruikt om nectar tot zich te nemen. Vandaar dat hij wel eens met een echte kolibrie verward wordt.
Opmerkelijk waren de waarnemingen van vlinders die meestal in zuidelijkere contreien verblijven, maar dit jaar toch in België werden waargenomen. De spectaculaire gestreepte pijlstaart is een groter broertje van de kolibrievlinder die vooral in subtropisch Afrika leeft. In Vlaanderen werden in 2006 drie exemplaren van deze soort gezien. Niet echt gewoon, als je weet dat het om de 13de t.e.m. 15de melding voor België gaat. Van een andere zuidelijke pijlstaart, de windepijlstaart, gebeurden tientallen waarnemingen gedurende de laatste weken.
De viervlakvlinder is een soort die na 1980 niet meer in Vlaanderen werd gezien. Tot 13 september dit jaar, toen een nooit geziene invasie van de viervlakvlinder van start ging. Over heel Vlaanderen werden een dertigtal exemplaren gezien op slechts een viertal nachten. De vraag is of deze vlinder zich hier nu gaat voortplanten. De mogelijkheid bestaat dat de viervlakvlinder, al was het maar voor enkele jaren, in Vlaanderen kan overleven. Op die manier wordt de Vlaamse nachtvlinderfauna, die nu al ca. 2000 soorten telt, weer een soort rijker.
Afbeeldingen:
Afbeeldingen van de meeste genoemde trekvlinders zijn te vinden op www.natuurfotoalbum.be
Meer info : Wim Veraghtert
Contact: wim.veraghtert@natuurpunt.be of 0496/97.87.79
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week