Zet de natuur bovenaan je lijstje

Wat kan jij doen voor de natuur?
Het jaar loopt op zijn laatste benen, dus dan komt de periode van de cadeautjes er weer aan. Heb je ook zoveel moeite om je kerstlijstje te maken of ben je nog op zoek naar een goed voornemen voor 2020? Tijd voor wat inspirerende ideetjes waar niet alleen de natuur maar ook jij beter van wordt! Alvast een tip: zet de natuur bovenaan je lijstje!
Teks: Nathalie Allard - Natuur.blad 2019 Winter
3 dingen om de natuur te helpen in 2020
1. GEEF JE TIJD CADEAU: WORD VRIJWILLIGER
Time is money. En dat mag je dit keer heel letterlijk nemen. Niet alle cadeautjes hoeven geld te kosten, jouw tijd aan de natuur schenken is een minstens even interessante investering. "Vrijwilligers zijn het kloppende hart van onze organisatie,”beaamt Frank Maes van de cel beweging die de vrijwilligers ondersteunt. “Minstens 6000 mensen zetten zich belangeloos in voor de natuur, maar natuurlijk kunnen er daar nog altijd bij.”
“Natuurpunt is een vereniging met een prachtige missie vind ik: meer natuur voor iedereen. Je kan daar zelf op verschillende manieren toe bijdragen, maar alle vrijwilligers hebben 1 ding gemeen: ze geven tijd cadeau. Sommigen elke dag, anderen 1 keer per jaar: dat maakt allemaal niet uit. Wat je precies wil doen hangt helemaal van jou af, je kan kiezen uit een hele lijst van dingen: natuurbeheer, padden overzetten, catering, administratie, flyeren ... Iedereen is welkom en kan zich nuttig maken.
Je hoeft ook geen ervaring of voorkennis te hebben: samen met de andere vrijwilligers leer je al doende. En er zijn gepaste opleidingen: dat gaat van werken met een kettingzaag over een opleiding natuurgids tot efficiënt vergaderen. We hebben voor de vrijwilligers ook een speciale site met heel wat achtergrondinformatie om hen zo optimaal mogelijk bij te staan. We zijn die nu op punt aan het zetten want dit wordt een belangrijk instrument in de toekomst.”
Die zorg voor de toekomst is meteen ook dé reden waarom mensen kiezen voor Natuurpunt weet Frank. “Klimaatverandering, natuurbehoud, biodiversiteit … het zijn actuele zaken waar mensen graag hun schouders mee onderzetten. Want zo kunnen ze concreet bijdragen aan een oplossing voor een probleem.”
Zo zie je maar: je gééft niet alleen, je krijgt er ook heel wat voor terug. Vrijwilligerswerk staat bovendien mooi op je CV en wat Googelen leert dat het ook heilzaam is voor lichaam én geest. Samen (met) anderen helpen zorgt voor sociaal contact en creëert een groepsgevoel waardoor je eenzaamheid en depressie op een afstand houdt. Vrijwilligers leven ook langer en gezonder want we weten al langer dan vandaag dat werken met dieren of in de natuur stress verlaagt en dat het je minder laat piekeren.
“Wanneer ik naar het werk rij moet ik door een straat waar Natuurpunt al jaren padden overzet. Toen ik van een avondvergadering terug kwam waren een aantal vrijwilligers bezig met het verzamelen van padden. Ik ben gestopt en stond versteld van het grote aantal beestjes dat ze al verzameld hadden. Sindsdien sta ik in het seizoen twee keer per week vroeger op om mee padden over te zetten.” Tom, 42, zet padden over
“Als je niet kan kiezen dan helpen wij je ook graag op weg” zegt Frank nog. “Op onze site staat een ludieke test die je meteen vertelt welke richting je het beste uitgaat: steek je graag de handen uit de mouwen dan is natuurbeheer iets voor jou, organiseer je graag dingen dan kan je terecht bij eventwerking en als je graag mee nadenkt over waar Natuurpunt naartoe moet, dan kom je al snel uit bij beleidswerk. Welk talent of welke vaardigheid je ook hebt, iedereen kan iets doen en dat testje geeft al een richting aan. Zeker de moeite om eens uit te proberen"!
> www.natuurpunt.be/vrijwilligerstest
Je kan je daar ook meteen aanmelden als vrijwilliger. Dan mag je wat later een telefoontje verwachten van iemand van jouw lokale afdeling om eens af te spreken. Zo simpel is het. Iedereen kan Natuurpunter worden.”
2. GEEF (ANDERMANS) GELD CADEAU: ORGANISEER EEN INZAMELACTIE
Weet je niet meteen wat je op je kerstlijstje moet zetten? Vraag je familie en vrienden dan om het traditionele kerstcadeau te vervangen door een geschenk ten voordele van een door jouw gekozen stukje natuur.
Op het internetplatform iksteun.natuurpunt.be kan je je eigen actiepagina aanmaken. Het is echt op 1-2-3 gebeurd:
- maak je pagina aan, zet er foto’s, filmpjes … bij om het zo persoonlijk mogelijk te maken
- kies je natuurproject
- nodig je vrienden, familie, collega’s uit
De grote sterkte van dit project is dat je zelf helemaal kan kiezen waar het ingezamelde geld naartoe gaat. Daar ziet ook coördinator van de giftenwerving ard Stulens de kracht van in: “Ik ben vooral bezig met grote nationale acties, waarbij ik op zoek ga naar een groot budget om bijvoorbeeld een nieuw natuurgebied aan te kopen,” legt hij uit. “Maar met die actiepagina’s zijn het de mensen zelf die beslissen waar hun geld naartoe gaat. Dat zijn dikwijls kleinere natuurgebieden waar ik zelden voldoende aandacht aan kan besteden. Maar op die manier lukt dat dus wel. Mensen steunen graag “hun” stukje natuur dicht bij huis en zo zijn er al heel wat mooie dingen gerealiseerd. Bij elke nieuwe actiepagina brengen wij de lokale afdeling op de hoogte en dan gebeurt het wel eens dat die de initiatiefnemer ter bedanking uitnodigt op een wandeling in het gebied dat hij/zij net gesteund heeft.”
De meeste actiepagina’s worden aangemaakt voor de geboorte van een kindje. “Zeker bij een tweede of derde baby hebben mensen al genoeg kleertjes en speelgoed en dan is zo’n cadeau wel een heel mooi symbool voor de toekomst vind ik. Maar ook als je binnenkort zelf in de belangstelling staat met je jubileum, verjaardag, pensioenviering of huwelijk kan je zo’n pagina aanmaken. Of als alternatief pakje onder de kerstboom: zo sta je niet voor de honderdste keer met een fles wijn in je handen maar kan je kiezen om een gift voor de natuur te geven of te vragen.”
“Als Brussels ketje hou ik veel van de natuur. Daarom wilde ik dit jaar voor mijn verjaardag geen cadeautjes maar wel centjes inzamelen voor meer bomen en 'bos voor iedereen'. Want wat is er nu leuker dan ravotten in de natuur!”
Arno, Jette
“Dit jaar hebben we op die manier zo’n 40.000 euro opgehaald. Dat is niet gigantisch veel, maar het is groeiende. Én het is vooral een heel sympathiek project vind ik zelf. Kijk maar naar Arno. Dat is een jongen van 10 die in Brussel woont. Voor zijn verjaardag wilde hij geen cadeautjes, maar wel meer bomen.”
Als je zelf ook een actiepagina wil aanmaken, voor de eindejaarsperiode of een andere gelegenheid, dan kan dat op iksteun.natuurpunt.be. Natuurlijk is je gift ook via dit kanaal fiscaal aftrekbaar.
3. GEEF TIJD, GELD ÉN CALORIEËN CADEAU
Heb je de smaak nu wel te pakken dan wil je misschien wel helemaal hardcore gaan. Tijdens Expeditie Natuurpunt trekken meer dan 70 teams er eind juni 2 dagen lang op uit in de Vlaamse natuur. Doel: al wandelend, fietsend of kanoënd minstens 1500 euro inzamelen voor hun favoriete natuurgebied.
Katrien Degreef leidt de hele Expeditie in goede banen. “De tweedaagse tocht combineert avontuur, fundraising én natuurbescherming”, zegt ze “Het is een unieke belevenis en best wel pittig: op 2 dagen wandel je 70 kilometer, kano je tot 60 kilometer of fiets je 200 kilometer. Slapen doe je in een tentje onder de sterren. Een fysieke uitdaging, maar zeker niet onoverkomelijk en meteen een doel om dat goede voornemen om meer te bewegen in de praktijk om te zetten!”
Maar dat is niet alles, de exclusieve tocht vraagt nog een beetje extra engagement: voor je als team op expeditie kan, moet je minimum 1.500 euro bij elkaar krijgen. Geld dat integraal naar je gekozen natuurgebied gaat. “Dat lijkt een groot bedrag maar je hebt dat veel sneller verzameld dan je denkt,” stelt Katrien gerust. “Meestal is 1 spaghettislag al voldoende. Bovendien begeleiden en ondersteunen we je als je niet goed weet hoe je aan zo’n fondsenwerving moet beginnen. Last but not least: het is gewoon heel fijn om als team naar iets toe te werken: de Expeditie is het einddoel van een periode vol avontuur en plezier. Ik vind dit een heel mooie meerwaarde want de teams betrekken zo hun buurt, familie en collega’s bij hun natuurproject.”
Het resultaat mag er zijn want na 4 edities leverde dat in totaal al 730.000 euro op! In 2020 is het de 5de editie, maar aan de succesformule wordt niet geraakt. “De tocht zelf mag er echt wel wezen,” zegt Katrien trots. “We stippelen de routes zoveel mogelijk uit langs natuurgebieden, zo kom je op plekjes die je nog niet kende. Veel mensen staan er dan toch telkens van versteld hoe groen Vlaanderen is. En dat avontuurlijke aspect, dat is onbetaalbaar. Je bent een weekend eventjes helemaal weg van de wereld, ‘s avonds zit je aan een kampvuur met een hoop enthousiaste gelijkgezinden en slapen doe je op een plek in de natuur onder de sterrenhemel: dat creëert een hecht samenhorigheidsgevoel.” Laat het duidelijk zijn dat deze tocht geen wedstrijd is, maar het is natuurlijk wel een overwinning om met je team over de finish in Mechelen te komen, waar een groot slotfeest voor alle deelnemers wacht.
Kriebelt het om mee te doen aan Expeditie Natuurpunt 2020? Op 27 en 28 juni 2020 kan je er met je team voor de vijfde keer opuit trekken in de Vlaamse natuur. Maak je goede voornemen meteen concreet en schrijf je nu al in. De inschrijvingen starten op 2 december 2019. Haast je want de plaatsen zijn beperkt. Veel succes! www.expeditienatuurpunt.be
“Expeditie Natuurpunt blijft ook na 4 deelnames best wel een sportieve uitdaging, maar voor mij is het vooral een totaalbeleving. Je wandelt tijdens die 70 kilometer langs heel veel verschillende soorten natuur: bos, heide, grasland … Tijdens de tocht moedig je andere teams aan en word je vrolijk onthaald door de enthousiaste vrijwilligers aan de rustpunten. Dat zijn allemaal mensen die zich graag inzetten voor de natuur zonder er iets voor terug te willen. Daar word ik helemaal warm van.”
Sofie, die-hard expeditielid, team Foxy Ladies and the Fox
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week