Zeven prioriteiten voor een sterker klimaatbeleid

Verkiezingen 2019: Klimaat special
Natuurpunt kreeg woensdag een gouden erepenning uitgereikt voor onze jarenlange verdiensten voor de bescherming van natuur in Vlaanderen. Een ware eer. Ook een warme en welkome appreciatie voor de duizenden vrijwilligers, honderden professionelen en meer dan 110.000 leden van Natuurpunt.
Lieven De Schamphelaere, voorzitter van Natuurpunt vzw, wees in zijn bedankingsspeech op het belang van burgers die uitspreken waar ze voor staan en daarmee politici op de maatschappelijke uitdagingen wijzen. Het klimaat is één, zoniet dé, uitdaging van de volgende jaren. Dat tonen tienduizenden burgers die week na week op straat komen.
In het klimaatvraagstuk is natuur een belangrijk deel van de oplossing. Het ligt zo voor de hand dat we het niet meer zien: de natuur is onze airco van de toekomst. De natuur is ons waterbekken van de toekomst. Ons water- en luchtzuiveringsstation van de toekomst. Onze fitness van de toekomst.
In deze flits presenteren we jullie zeven groene, of eerder “natuurlijke”, oplossingen om mee aan de slag te gaan in het klimaatdebat. Onze zeven prioriteiten voor een sterker klimaatbeleid. Klimaatbeleid zal immers niet alleen sociaal zijn of niet zijn, maar ook “groen” zijn of niet zijn.
Al onze voorstellen voor de Vlaamse verkiezingen kan u lezen in ons memorandum.
Oplossing 1: een daadkrachtige betonstop
Natuur is een deel van de oplossing in het klimaatvraagstuk. Maar onze natuur heeft meer ruimte nodig om zijn werk te kunnen doen: onze lucht zuiveren, ons water zuiveren, koolstof op te slaan uit de atmosfeer, enz. Maar Vlaanderen is de meest verharde en versnipperde regio in Europa. En de inname van open ruimte blijft maar doorgaan: meer dan 6 hectare per dag.
De oplossing ligt in een betonstop, zoals de Vlaamse regering in 2016 beloofde. In het Betonrapport (blz. 51) van Natuurpunt kan je lezen hoe we concreet aan de slag kunnen gaan.
2_-_wetland_mechels_broek1-9900000000079e3c.jpg

Oplossing 2: investeer in wetlands, onze natuurlijke schokdempers
Overstromingen, droogte en modderstromen zijn voorbeelden van extreme weersomstandigheden die volgens de recentste klimaatmodellen alsmaar zullen toenemen. Gelukkig kunnen we beroep doen op natuurlijk oplossingen zoals wetlands om ons te beschermen tegen deze gevaren. Moerassen, slikken en schorren, (broek)bossen en natte graslanden: ze gedragen zich allen als echte schokdempers. Deze klimaatbuffers vangen water op en houden - zolang nodig - het water vast. In natte periodes verlaagt dit de pieken op bekken, rivieren en beken. Deze waterrijke gebieden hebben daarnaast een groot potentieel als koolstofsink.
Vlaanderen verloor echter 75% van zijn wetlands in de afgelopen 50-60 jaar. Een derde hiervan, zo’n 49.000 hectare, ligt in een groene bestemming, Natura2000-gebied of Ramsargebied. Als we deze wetlands herstellen, dat is opnieuw onder water zetten en de ruimte geven, zijn we niet alleen beter beschermd tegen extreme weersomstandigheden maar bereiken we meteen een groot deel van de Europese natuurdoelen en de doelen van de kaderrichtlijn water.
Oplossing 3: ga voor een krachtdadig Sigmaplan, en vertaal dit naar andere rivieren
Natuur zal, naast technologie, een cruciale rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering. Zowel om een verdere opwarming te vermijden, als om ons aan te passen aan de gevolgen ervan. Nooit eerder klonk de roep om een krachtig klimaatbeleid luider. En toch stelt de Vlaamse Waterweg voor om net nu te beknibbelen op het budget van het Sigmaplan, het instrument dat miljoenen Vlamingen moet behoeden voor overstromingen als gevolg van een veranderend klimaat. De Vlaamse Regering moet vermijden dat dat gebeurt, en het project uitbreiden naar andere valleien.
Oplossing 4: Natuurinclusieve landbouw
De intensivering van onze landbouw heeft zijn stempel gedrukt op het buitengebied. Het groter maken van percelen ging ten koste van kleine landschapselementen, in valleien ging de ploeg in menig grasland en steeds meer akkerbodems raken uitgeput. In een buitengebied dat zijn natuurlijk immuunsysteem verliest, laten klimaatgrillen zich steeds harder voelen. In de eerste plaats de landbouwsector, maar ook biodiversiteit deelt daarbij in de klappen. Die is nochtans ook belangrijk voor onze voedselproductie – denk maar aan de rol van wilde bijen als bestuivers en van het bodemleven voor gewassen.
Voor Natuurpunt ligt de oplossing voor de hand: breng met hagen en houtkanten, kruidenrijke linten en natuurlijke oevers terug veerkracht in ons platteland. Hoe dat kan? Met hulp van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kan inkomenssteun aan landbouwers gebruikt worden voor het leveren van zulke 'blauwgroene diensten' en kan extensief boeren op grasland terug aantrekkelijk worden gemaakt. Met het investeren in dergelijke klimaatbuffers worden publieke middelen duurzaam besteed voor boer, burger én omgeving.
Oplossing 5: een mobiliteitsplan voor plant en dier
Biodiversiteit is het fundament van onze maatschappij. De stabiliteit van onze economie en maatschappij hangt af van de natuur en de diensten die ze ons gratis levert. Grote stabiele natuurgebieden, onderling verbonden door groen-blauwe wegen. Wegen die het platteland, onze steden en dorpen doorkruisen. Het is onontbeerlijk voor onze natuur.
Door de klimaatverandering wordt dit groenblauwe netwerk des te acuter aangezien leefgebieden opschuiven en soorten uitwijkmogelijkheden moeten hebben. Maar ook voor de mens biedt dit netwerk tal van voordelen: verkoeling, buffering, recreatieve mogelijkheden en voordelen voor de gezondheid.
Stoppen met open ruimte aansnijden is niet voldoende: we moeten terug ontsnipperen, terug grote, groene longen creëren en een groene dooradering van ons landschap. We hebben een meerjarenplan ontsnippering nodig.
Oplossing 6: duinen in plaats van dijken
Aan de kust vormt de zeespiegelstijging een reusachtige uitdaging. De letterlijk gebetonneerde kustlijn heeft geen veerkracht meer om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Hoge muren bouwen zou een optie kunnen zijn, maar dat kost veel geld, zowel voor de bouw als het onderhoud na storm. En wie wil er op een hoge muur kijken als je naar zee gaat? Niemand toch.
Natuurlijke stranden met duinen groeien mee met de zeespiegelstijging. Ze zorgen ervoor dat de natuurlijke veerkracht van onze kust terug hersteld wordt. Onze kust zal er anders uitzien met heuvelachtige en spaarzaam begroeide stranden en brede duingordels met duinvalleien tussen in. De natuurlijke dynamiek die ontstaat beschermt ons, is landschappelijk mooier én is zelfregulerend. Deze klimaatbuffer kan vanaf morgen gerealiseerd worden, er is immers geen tijd meer te verliezen.
Lees in onze opinie waarom het is tijd voor een natuurlijke, dynamische kustlijn die ons beter zal beschermen tegen stormen én die ook ruimte zal geven aan zeehonden en broedende sternen.
Oplossing 7: meer water in de grond - de infiltratiebonus
We hebben te weinig water in de grond voor ons drinkwater. De reden: onze schabouwelijke ruimtelijke ordening. Doordat er zoveel en zo verspreid gebouwd is, is er te weinig ruimte om het regenwater op te slaan in de ondergrond. Meer open ruimte behouden door een betonstop is belangrijk (zie eerder). Maar burgers en bedrijven maatregelen laten nemen om in hun tuinen en bedrijfsterreinen water te laten infiltreren i.p.v. afstromen is een deel van de oplossing.
De Vlaamse regering kan dit stimuleren door de waterfactuur transparant te maken door de kosten voor de afvoer (en zuivering) van regenwater apart te vermelden. Maar nog belangrijker: ze kan de mogelijkheid bieden aan burgers en bedrijven om aan die kost te ontsnappen door zelf het hemelwaterprobleem lokaal op te lossen. Een infiltratiebonus dus, die goede klimaatadaptieve maatregelen financieel beloont.
Lees meer nieuws over
Krijg de natuur in je mailbox
Natuurberichten, heet van de naald. 3x per week