Robotmaaiers: een gemak voor de tuineigenaar, maar volgens verschillende alarmerende berichten een bedreiging voor de tuinbewoners. Met name egels zouden vaak slachtoffer worden van deze machines. Maar gebeurt dat ook echt? Wij vroegen het aan meer dan 600 eigenaars van robotmaaiers.
Natuurpunt en Egelwerkgroep Nederland deden een bevraging bij meer dan 600 eigenaars van robotmaaiers. Wat blijkt? Een op dertig respondenten meldde inderdaad al slachtoffers van hun robotmaaier aangetroffen te hebben en zoals bovenstaande foto laat zien, is het een verschrikkelijk tafereel.
Jonge egels
Egels hebben de neiging om zich op te rollen bij dreigend gevaar, maar dat biedt weinig bescherming als een robotmaaier eroverheen rijdt. Vooral jonge egels zijn kwetsbaar. De kap van een robotmaaier waar de botssensor in verwerkt zit, zit bijna altijd meer dan 6 cm boven de grond waardoor ze niet stoppen voor jonge opgerolde egels. Qua grootte zijn ze vergelijkbaar met een appel en bij een test door Zwitserse organisatie Pro Igel bleken de robotmaaiers op één na allemaal over een in het gras gelegde appel heen te rijden en kwam de appel er steeds zwaar gehavend uit.
Veiligheid robotmaaiers
De verkoop van robotmaaiers zit in sterk stijgende lijn, maar uit diverse tests blijkt dat de veiligheid na 20 jaar nog steeds zwaar te wensen over laat. De fabrikanten waarschuwen zelf om nooit kinderen in de nabijheid van een robotmaaier te laten, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ze staan gewoonlijk geprogrammeerd om automatisch op vaste tijden uit te rijden, meestal in de namiddag wanneer het gras op zijn droogst is of ‘s nachts wanneer er niet door kinderen op het gras gespeeld wordt. Een recente Duitse test wil geen enkel getest model een score hoger dan ‘aanvaardbaar’ geven vanwege de tegenvallende resultaten op vlak van veiligheid, zowel voor kleine kinderen, huisdieren (bv voorpoten van liggende honden) als egels.
Bij goedkope én dure toestellen
De prijzen en de veiligheidsvoorzieningen van robotmaaiers lopen sterk uiteen, maar uit de antwoorden op onze enquête blijkt dat egels even goed ten prooi vallen aan dure toestellen als aan goedkope.
Hoe kun je dan egelslachtoffers vermijden?
In 2019 stelden we vast dat het aantal egels in Vlaanderen op tien jaar tijd gehalveerd is. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar het is duidelijk dat ze iedere bedreiging kunnen missen als kiespijn. Er zijn veel tuininrichtingen mogelijk met minder onderhoud en een hogere biodiversiteitswaarde dan een uitgebreid grasveld. Heb je toch een grasmaaier nodig, kies dan liefst voor een zelfbediend model. Zo kun je best in de gaten houden of er veiligheidsrisico’s zijn. Kies je voor een robotmaaier, neem dan liefst een model waarvan de beschermingskap lager dan 4,5 cm boven de grond staat, zodat ze ook stoppen voor opgerolde jonge egels. Heb je al een robotmaaier, laat ze dan zeker niet ‘s nachts rijden wanneer egels het actiefst zijn. Vind je een gewond wild dier, breng het dan naar een opvangcentrum voor wilde dieren.
Tekst: Diemer Vercayie, Natuurpunt Zoogdierenwerkgroep Vlaanderen
Meer info:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief