Deelnemen is simpel: je downloadt de app Obsidentify en gaat op speurtocht naar zoveel mogelijk verschillende insecten. Elke waarneming, elk insect telt. Bovendien wordt tijdens bepaalde weken extra gefocust op bepaalde insectengroepen.
Op deze website vind je alle informatie (en meer): https://www.natuurpunt.be/insectenzomer
Tijdens de editie van vorig jaar meldden 40.000 mensen samen bijna 1,5 miljoen insecten. Toch was 2023 geen topjaar voor insecten. In dit rapport worden de resultaten besproken. Niettegenstaande er dankzij de Obsidentify app en de campagne meer tellingen gebeurden, werden er een heleboel insecten op minder locaties waargenomen. Dankzij deze waarnemingen kan men beter vergelijken met vroeger (vanaf 2008) en analyses maken wat de impact is van de klimaatverandering. Enerzijds krijgen onze inheemse soorten het steeds moeilijker, en anderzijds zien we nieuwe soorten uit het zuiden oprukken. Daar waar natuurherstel op voldoende grote schaal is doorgevoerd zoals in Averbode, zien we ook bepaalde soorten van de rode lijst terug verschijnen.
Daarnaast willen we ook de 1.100 Leuvense leden danken die actief waren in de lentevlinderschallenge, waarvoor we in een vorige nieuwsbrief opriepen: voor Leuven resulteerde dit in 885 waarnemingen en een lijst van 23 soorten!
Tussen de 70.000 dagvlinderwaarnemingen was met 13.381 waarnemingen de citroenvlinder de winnaar. Op plaatsen 2 en 3 eindigden, nek aan nek, de dagpauwoog en het bont zandoogje. In totaal werden er in Vlaanderen 32 soorten dagvlinders waargenomen. Het bont zandoogje overwintert als pop of als rups en heeft als waardplant diverse grassen. De twee anderen overwinteren als volwassen vlinders. Ze hebben dus voordeel bij de zachte winters, tenminste als ze voldoende nectar vinden vanaf februari. Met de aanplant van wilgen maar ook krokussen en helleborus helpen we hen om te overleven tot ze zich kunnen voortplanten..
Dat tijd doorbrengen in de natuur bovendien goed is voor onze gezondheid is al meerdere keren wetenschappelijk bewezen. Een recente studie van de National Trust (UK) legt nu ook een positief verband tussen actief bezig zijn met natuurwaarnemingen en levenskwaliteit. Geen verbazing : dat voelen de meeste Natuurpunters natuurlijk al veel langer precies zo aan…
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief