Afbeelding
Luchtbeeld van de Bourgoyen, met daarop zichtbaar het zuurteerstort
Google Maps

Zuurteerstort Bourgoyen wordt opnieuw natuur

16 okt 2024
Categorieën
Lokaal nieuws
Organisatie

Vanaf 2026 gaat de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het zuurteerstort aan de rand van de Bourgoyen-Ossemeersen volledig saneren. De plaats werd in de jaren ‘60 gebruikt voor het storten van puin en zuurteer, en sindsdien is de bodem er ernstig vervuild, met alle gezondheidsrisico’s van dien. De sanering zal wellicht zo’n 4 jaar duren. Daarna kunnen we het gebied eindelijk weer omvormen tot natuur.

Kale plek in de Bourgoyen

Als je luchtbeelden bekijkt van de Bourgoyen-Ossemeersen, valt één zone extra op: een kale bruine plek aan de rand van het gebied, waar al tientallen jaren zo goed als niets meer groeit. Het gebied is volledig afgesloten voor het publiek, met reden.

In de jaren ‘60 werd op deze plaats namelijk puinafval en zuurteer, een restproduct dat ontstaat bij de productie van olie, gestort. De bodem is zwaar vervuild; uit het bodemonderzoek bleek dat de grond en het grondwater verontreinigd zijn met zwavel, minerale olie, PAK's, zware metalen en sulfaten. 

De risico’s voor mens en dier zijn niet min. Er is vandaag al uitloging naar het grondwater, dat afgevoerd wordt naar Kluizen voor drinkwatervoorziening. Aanraking met het eigenlijke zuurteer is sowieso ongezond en geeft een bijtende reactie. Wie veelvuldig in aanraking zou komen met het zuurteer zonder bescherming (door te spelen, te graven, op te ruimen), riskeert ook inwendige aantastingen. De uitspoeling van sulfaten naar de rest van de Bourgoyen-Ossemeersen is bovendien ook schadelijk voor de vele dieren die in het gebied leven.

De vervuilde zone ligt deels ook op eigendom van Natuurpunt Regio Gent (andere eigenaars zijn de stad Gent, het Vlaams gewest en een particulier). Daarom zijn we al vele jaren vragende partij om het stort te saneren. Die sanering is nu voorzien vanaf 2026 en zal wellicht zo’n 4 jaar in beslag nemen. 

Risico’s wegnemen, natuur herstellen

Na de sanering krijgt de natuur, na 60 jaar, opnieuw de kans om te herstellen. Met Natuurpunt Regio Gent zullen we uitzoeken welke vorm van natuur mogelijk en wenselijk is. Het gebied zal door de vele graafwerken namelijk een stuk lager liggen dan vandaag, waardoor het extra drassig kan zijn. Die omstandigheden vragen om een specifiek type natuur. Wellicht zullen we streven naar een moerasbos. Zo maken we het leefgebied van zeldzame soorten die enkel nog in onze natuurgebieden voorkomen - denk maar aan blauwborst, waterral, dodaars -, meteen ook een pak robuuster. We onderzoeken ook of een wandelpad opportuun is.

Plaatselijk kan er hinder zijn door vrijkomende geuren, lawaai, stof en verkeer, liet OVAM weten. Belangrijk: er is géén gezondheidsrisico tijdens de werken zelf. OVAM heeft ook benadrukt dat ze er alles aan zullen doen om de impact te beperken. 

We begrijpen dus best dat de werkzaamheden ingrijpend kunnen zijn voor de buurt, maar ook volgens ons is de sanering de enige manier om alle veiligheidsrisico’s door de vervuiling definitief weg te nemen. Dankzij de sanering hoeven bewoners zich niet langer zorgen te maken en kan de natuur opnieuw floreren.

Lees hier ook het persbericht van OVAM